شورای حقوق بشر کمیته حقیقت‌یاب برای بررسی نقض حقوق بشر در ایران تشکیل می‌دهد

پنجشنبه ۱۴۰۱/۰۹/۰۳

شورای حقوق بشر روز پنجشنبه در جلسه اختصاصی که برای بحث روی موارد نقض حقوق بشر و سرکوب اعتراضات در ایران برگزار شد، به تشکیل یک ماموریت حقیقت‌یاب رای داد.

این قطعنامه با ۲۵ رای موافق، شش رای مخالف و ۱۶ رای ممتنع به تصویب رسید.

این قطعنامه توسط آلمان و آیسلند به شورای حقوق بشر که ۴۷ عضو دارد، ارایه شد. چین، پاکستان، ارمنستان، کیوبا، اریتره و ونزویلا شش کشوری بودند که در مخالفت با قطعنامه رای دادند. پیش از شروع رای‌گیری چین یک متن اصلاحی را برای این قطعنامه پیشنهاد کرد و خواست تا تقاضای تشکیل ماموریت حقیقت‌یاب از این قطعنامه برداشته شود. این پیشنهاد اما رای کافی نگرفت.

در این قطعنامه نسبت به خشونت‌هایی که نیروهای امنیتی در سرکوب معترضان مرتکب می‌شوند اظهار نگرانی شده و از ریاست این شورا خواسته شده تا ماموریت حقیقت‌یاب را به صورت فوری تشکیل بدهد. قطعنامه روشن کرده است که گزارش شفاهی یافته‌های این ماموریت تا جلسه پنجاه‌وسوم که احتمالاً در ماه مارچ یا اپریل سال ۲۰۲۳ برگزار می‌شود ارائه شود.

این قطعنامه از حکومت ایران خواسته است تا به تصمیم شورا احترام بگذارد و تمام امکانات و معلومات را در اختیار اعضای هیات حقیقت‌یاب قرار دهد.

در واکنش، وزارت امور خارجه ایران در بیانیه‌ای گفته است که هیچ سازوکار جدیدی را به رسمیت نمی‌شناسد و آن را نقض حاکمیت ملی خود می‌داند.

در این روز، در نشست اضطراری این شورا در مقر سازمان ملل متحد در ژنو، کمشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل درباره اعتراضات، به قطع اینترنت و سرکوب گسترده معترضان اشاره کرد. او همچنین گفت که بررسی‌ها در مورد قتل مهسا امینی، اصولی نبوده و استانداردهای تحقیق بی‌طرفانه را نداشته است.

جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران نیز در این نشست به حمله نیروهای امنیتی و لباس شخصی به دانشگاه‌ها، کشته‌ شدن کودکان معترض، برگزاری دادگاه و اعتراف اجباری و صدور حکم اعدام برای معترضان اشاره و درباره این موارد ابراز نگرانی کرد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
سپړنه
خبرها
زمانی که غول‌ها رو در رو می‌شوند: نظم نوین جهانی: چین و هند

رادیو

پادکست‌ها

خانه‌اى براى صداى شما

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.