کارشناس روس: طالبان از سوی جهان و کشورهای منطقه به رسمیت شناخته نخواهند شد
یک کارشناس روس درباره سیاستهای طالبان و نگاه کشورها به این گروه تحلیلی مفصل نوشته که در روزنامه نیزاویسمایا روسیه منتشر شده است. لاریسا الکساندرونا که استاد دانشگاهی زیر نظر وزارت خارجه روسیه است، میگوید حکومت طالبان از سوی جهان و کشورهای منطقه به رسمیت شناخته نخواهد شد.
به عقیده این کارشناس و استاد دانشگاه، حکومت طالبان فقط تا مدتی ادامه خواهد داشت.
او میگوید طالبان در یکونیم سال گذشته سرسختانه تلاش میکند تا مشروعیت بینالمللی را به دست آورد و از سوی سازمان ملل به رسمیت شناخته شود، اما این درحالیست که تهدیدات تروریستی از افغانستان همچنان ادامه دارد.
این کارشناس در این تحلیل نوشته است که تشکلهای شبه نظامی برای رسیدن به اهداف خود، یکایک در افغانستان ظاهر میشوند و بر همین اساس تنشها در منطقه به خصوص در جنوب آسیا بیشتر خواهد شد.
لاریسا الکساندرونا حکومت طالبان را یک پروژه خوانده و گفته احیای پروژه سابق طالبان؛ امارت اسلامی افغانستان، باعث نگرانی دولتهای غربی هم شده است، «به ویژه اینکه رهبری طالبان روابط خود را با گروه تروریستی بینالمللی القاعده قطع نکرده است.»
به نوشته او، بازگشت طالبان به قدرت میتواند عواقب جدی برای رقابت طولانی مدت بین هند و پاکستان بر سر جامو و کشمیر هم داشته باشد.
این کارشناس به مسائل اقتصادی در حکومت طالبان هم پرداخته و با اشاره به آمار ارائه شده جهانی گفته است: بر اساس سروی نظارتی بانک جهانی در افغانستان در ماه مارچ ۲۰۲۲، هفتاد درصد پاسخ دهندگان گفتهاند که نمیتوانند مواد غذایی اساسی و سایر اقلام ضروری خود را خریداری کنند.
نویسنده با اشاره به فقر حاکم در شهرها و روستاها در حکومت طالبان ادامه داده که طالبان وانمود میکند که اوضاع را تحت کنترل دارد.
مثلث دهلی - اسلامآباد - کابل
کارشناس روس میگوید اگرچه طالبان کنترل کامل خاک افغانستان را به دست گرفتند، اما گروههای شبهنظامی دیگری که همراه با آنها در برابر حضور نظامی نیروهای ائتلاف بینالمللی مقاومت میکردند، به دنبال منافع ایدئولوژیک و مذهبی خود هستند و فعالیت خود را هم آغاز کردند.
او توضیح داده که القاعده در شبه قاره هند و داعش خراسان برنامههای خاص خود را برای جنوب آسیا دارند. علاوه بر این، گروه تحریک طالبان پاکستان همچنان فعال است و از سوی طالبان افغانستان حمایت میشود که برخلاف منافع پاکستان است.
این استاد دانشگاه گفته اسلامآباد هند را به حمایت از تحریک طالبان پاکستان متهم میکند و تمایل دارد استخبارات هند را به تسهیل برنامه ریزی و اجرای حملات به پاکستان از خاک افغانستان متهم کند.
او یادآوری کرده که روابط افغانستان و هند در دهههای گذشته را میتوان مثبت توصیف کرد، به استثنای دوره حکومت طالبان از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱.
نویسنده میگوید هند هنوز به یاد دارد که در طول اولین رژیم طالبان، در کشمیر تعداد و ابعاد حملات تروریستی افزایش قابل توجهی داشت.
توپی از تضادها
لاریسا الکساندرونا میگوید توافق فبروری ۲۰۲۰ بین طالبان و ایالات متحده تصریح میکند که این جنبش اجازه نخواهد داد از خاک افغانستان به منافع واشنگتن و متحدانش آسیب وارد شود. اما کشورهایی چون هند و پاکستان که البته تعریف مشخصی از متحدان ایالات متحده با آن نیست، احساس آسیبپذیری میکنند.
به باور این نویسنده روسی، این آسیبپذیری به این دلیل وجود دارد که گروههای مرتبط با طالبان، منافع خاص خود را دارند که در کشورهای همسایه دنبال میکنند. به ویژه در هند.
کارشناس بر این عقیده است که فعالیتهای شبکه حقانی، لشکر طیبه، جیش محمد، القاعده در شبه قاره هند و داعش خراسان در قلمرو افغانستان، مشکلات جدی ایجاد کرده است.
این استاد دانشگاه همچنین گفته خروج نیروهای امریکایی از افغانستان در سال گذشته میلادی یک پویایی سه جانبه بسیار متفاوت را بین افغانستان، هند و پاکستان ایجاد کرده، زیرا طالبان با حمایت اسلامآباد، کابل را کنترل میکند و این به منافع دهلی لطمه میزند، زیرا رادیکالترین جناح شبهنظامی طالبان یعنی شبکه حقانی، همچنان تهدیدی به منافع هند در افغانستان تلقی میشود.
لاریسا الکساندرونا در ادامه این تحلیل میگوید که گروههای شبهنظامی فعال در افغانستان اشکال پیچیده روابط خود را حفظ میکنند، در سطوح مختلف همکاری و رقابت میکنند و گاهی هم برای یک هدف مشترک متحد میشوند. از نظر این کارشناس روسی، این مساله امروز یک مانع جدی برای به رسمیت شناختن رژیم طالبان در سطح بینالملل است.