انستیتوت صلح امریکا: بعید است رهبران طالبان افغانستان از حمایت طالبان پاکستانی دست بکشند
انستیتوت صلح امریکا در گزارشی میگوید که رویکرد مقامهای طالبان افغانستان نشان میدهد که این گروه از تحریک طالبان پاکستان حمایت میکند. براساس گزارش این اندیشکده، رهبر طالبان و مشاوران نزدیک او "بعید است از حمایت تحریک طالبان پاکستان به دلایل ایدئولوژیک چشم پوشی کنند."
انستیتوت صلح امریکا روز سهشنبه ۲۵ دلو، با نشر گزارشی گفت که «در میان بحران اقتصادی پاکستان و حکومت طالبان در افغانستان، طالبان پاکستانی بهعنوان یک تهدید قویتر ظاهر شدهاند.»
بر اساس گزارش جدید این اندیشکده امریکایی، بعید به نظر میرسد مقامهای طالبان افغانستان حمایت از شبه نظامیان در پاکستان را متوقف کنند، زیرا فکر میکنند که مشکلات اقتصادی حکومت پاکستان مانع از آن است که اسلامآباد عملیات بزرگی را علیه شبه نظامیان تحریک طالبان پاکستان آغاز کند.
این گزارش با اشاره به انتقاد اخیر امیر خان متقی، وزیر خارجه طالبان از سیاستهای اسلامآباد، استدلال میکند که "این اظهارات غیر دیپلوماتیک بر عزم طالبان برای ادامه حمایت از تحریک طالبان پاکستان، حتی در صورت تشدید فشار پاکستان تاکید میکند."
دو روز پس از انفجار در پیشاور، وزیر خارجه طالبان خطاب به مقامات پاکستان گفت «برف بام خانه خود را بر بام دیگران نیندازید.»
امیرخان متقی، پاکستان را به عنوان مسئول نهایی ستیزهجویی در داخل مرزهایش خواند و گفت که اسلامآباد باید مشکلاتش را در داخل پاکستان جستجو کند.
او همچنین به پاکستان به دلیل اتهام مبنی بر پناهگاههای امن برای تحریک طالبان پاکستان و «کاشتن بذر دشمنی» هشدار داد.
گزارش خاطر نشان کرده است که پاسخ طالبان در مورد حمایت از تحریک طالبان پاکستان طرح اتهامات متقابل بوده است. به گفته این موسسه، این مساله نشان میدهد که طالبان افغانستان سیاست حمایتی خود از تحریک طالبان پاکستان را تغییر نمیدهد.
مطابق با گزارش انستیتوت صلح امریکا، یکی از عوامل کلیدی که گزینههای نظامی پاکستان در مورد پاسخدهی به فعالیتهای تحریک طالبان پاکستان را محدود کرده است، وضعیت وخیم اقتصادی این کشور است. به گفته این موسسه، پاکستان میتواند حملات و اقدامات دفاعی را در داخل انجام دهد اما منابع لازم را برای یک کمپین با شدت بالا را ندارد.
گزارش همچنین افزوده است که به دلیل «تنفر شدید از پاکستان»، تحریک طالبان پاکستان از حمایت طالبان افغانستان و مردم این کشور برخوردار است.
موسسه صلح امریکا گزارش داده است که برخی از جنگجویان طالبان افغانستان نیز به تحریک طالبان پاکستان میپیوندند و برخی عاملان حملات انتحاری اخیر در پاکستان نیز افغان بودهاند.
در این گزارش آمده است که تعداد انگشت شماری از رهبران طالبان مانند سراجالدین حقانی، وزیر داخله طالبان در مواردی به درخواست پاکستان، طرفدار مهار تحریک طالبان پاکستان بودهاند.
گزارش افزوده است که توازن افکار در درون طالبان افغانستان به شدت به نفع تحریک طالبان پاکستان است.
بر اساس این گزارش، همسویی طالبان افغانستان با تحریک طالبان پاکستان به ویژه توافق نظر هبتالله آخندزاده، رهبر مخفی طالبان با این گروه مبنی بر غیر اسلامی بودن نظام پاکستان بر شدت این حمایت میافزاید.