

غرق شدن یک قایق حامل پناهجویان در جنوب ایتالیا و سفرهای خطرناک هزاران پناهجو که از دریای مدیترانه عبور میکنند و به ایتالیا میآیند، توجه زیادی را به خود جلب کرده است.
روز یکشنبه در پی غرق شدن قایق حامل پناهجویانی از افغانستان و چند کشور دیگر، ۵۹ نفر از جمله ۱۲ کودک کشته شدند.
در این کشتیها اکثریت بیشتر پناهجویانن از شمال آفریقا، اما برخی از آنها از ترکیه حرکت می کنند. ایتالیا همیشه تلاش کرده گه این ورود پناهجویان غیر قانونی را محدود کند.
خبرگزاری رویترز در این گزارش حقایقی در مورد وضعیت موجود جمع کرده است.
دادههای وزارت داخله ایتالیا نشان میدهد که ۱۳۰۶۷ پناهجو از اول جنوری تا ۲۳ فبروری جاری با قایق به این کشور رسیدهاند.
این در حالی است که در دوره مشابه سال قبل، ۵۲۷۳ نفر و سال قبل آن ۴۱۵۶ نفر به این کشور رسیده بودند.
حدود ۸۶۱ نفر از پناهجویانی ثبتنام شده در سال جاری، زیر سن قانونی و بدون همراه وارد ایتالیا شدهاند.
در سال گذشته میلادی، ۱۰۵ هزار و ۱۲۹ نفر در مجموع به ایتالیا رسیدند که نسبت به۶۷ هزار و ۴۷۷ نفر در سال ۲۰۲۱ و ۳۴ هزار و ۱۵۴ نفر در سال ۲۰۲۰ افزایش چشمگیری را نشان میدهد.
۱۸۱۴۳۶ نفر رکورد تعداد پناهجویان در یک سال در ۲۰۱۶ بود.
حدود ۱۳۳۶۸ نفر از مهاجران در سال ۲۰۲۲ به عنوان افراد زیر سن قانونی بدون همراه ثبت شده بودند.
اداره پناهندگان سازمان ملل اعلام کرد که در سال ۲۰۲۲، از گذرگاههای دریایی ۵۱ درصد نفر از لیبیا، ۳۱ درصد از تونس و ۱۵ درصد از ترکیه به ایتالیا آمدهاند. تعداد کمی متباقی از لبنان، الجزایر و سوریه بودند.
ملیتهای پناهجویان
از میان شهروندان کشورهایی که تاکنون در سال جاری وارد ایتالیا شدهاند، از گینه ۱۶۵۴ و پس از آن ساحل عاج ۱۵۱۱، پاکستان ۹۹۷، تونس ۸۴۶، مصر ۴۹۰ و بنگلادش ۴۴۷ قرار دارند.
در سال ۲۰۲۲، مصر ۲۰۵۴۲، تونس ۱۸۱۴۸، بنگلادش ۱۴۹۸۲، سوریه ۸۵۹۴ و افغانستان ۷۲۴۱ در رتبههای بعدی قرار دارند.
مرگ و مفقود شدن
سازمان ملل از سال ۲۰۱۴ تاکنون بیش از ۱۷ هزار کشته و ناپدید شده در مدیترانه مرکزی را ثبت کرده است که این راه را به خطرناکترین گذرگاه پناهجویان در جهان تبدیل کرده است.
تخمین زده میشود که بیش از ۲۲۰ نفر در سال جاری جان خود را از دست داده یا ناپدید شدهاند.
پاسخ دولت ایتالیا
در سال ۲۰۱۷، دولت چپ میانه ایتالیا با مقامات لیبیا قراردادی با هدف مبارزه با مهاجرت غیرقانونی، قاچاق انسان و تقویت امنیت مرزی امضا کرد.
در نتیجه، تعداد مهاجران به ایتالیا به شدت کاهش یافت، اما سازمانهای حقوق بشری این توافق را محکوم کردند و گفتند که به سبب این توافق هزاران مهاجر در اردوگاههای لیبیا که شکنجه در آنها معمول بود، دربازداشت به سر میبرند.
ورود پناهجویان در سالهای بعد تا حدی در نتیجه همهگیری کووید کم ماند. با این حال، آنها دوباره شروع به رشد کردهاند و دولت راستگرای ایتالیا، به رهبری نخستوزیر جورجیا ملونی، که در انتخابات سال ۲۰۲۲ پیروز شد، قول داده است که یک بار دیگر جریانهای مهاجران را کاهش دهد.
ملونی تا کنون چه کرده؟
یکی از اولین اقدامات دولت او، ارائه قانون بحث برانگیز برای کشتیهای خیریه نجات بود، که گفت این کشتیها به عنوان یک سرویس تاکسی واقعی برای مهاجران خدمت می کردند و به دنبال محدود کردن زمان ماندن قایقهای نجات در دریا بودند.
دولت همچنین آنها را مجبور به پهلوگیری در بنادر دوردست کرده است که بر زمان و هزینه ماموریت آنها افزوده است. این اقدام عملیات کشتیهای نجات را به شدت محدود کرده است، اما پناهجویان همچنان وارد این کشور میشوند.
ملونی همچنین از اتحادیه اروپا خواسته است تا توافقی را با لیبیا امضا کند، توافقی که در سال ۲۰۱۶ با ترکیه حاصل شد، به موجب آن بروکسل به انقره پول می دهد تا پناهجویان را اسکان دهد و از ورود آنها به اروپا جلوگیری کند، اما چنین معاملهای قریب الوقوع نیست.
در همین حال، ملونی و وزرای او از لیبیا، تونس، الجزایر و مصر بازدید کرده و به دنبال یک سری توافقات از جمله در مورد مهاجرت هستند.