تحقیق تازه: چین ۲۴۰ میلیارد دالر به کشورهای تحت پوشش طرح کمربند و جاده وام داده است
یک تحقیق جدید نشان میدهد که چین بین سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۲۱، به ۲۲ کشور در حال توسعه حدود ۲۴۰ میلیارد دالر کمک کرده است. این مبلغ در چهارچوب طرح «کمربند و جاده» در زیرساختهای این کشورها هزینه شده ولی به دلیل عدم بازپرداخت آن، این مبلغ در سالهای اخیر افزایش یافته است.
این پول در کشورهای دارای درآمد متوسط از جمله پاکستان، مغولستان و آرژنتین هزینه شده که ۸۰ درصد این پولها را گرفتهاند.
این تحقیق را محققان بانک جهانی، دانشگاه هاروارد کندی، آزمایشگاه تحقیقاتی ایدداتا و موسسه کیل برای اقتصاد جهانی انجام دادهاند.
براساس این گزارش، چین صدها میلیارد دالر را برای ایجاد زیرساختها به کشورهای در حال توسعه وام داده است، اما این روند از سال ۲۰۱۶ متوقف شده، زیرا چین نتوانست سود مالی را که از بسیاری از این پروژهها انتظار داشت، به دست بیاورد.
کارمن راینهارت، اقتصاددان ارشد سابق بانک جهانی و یکی از نویسندگان این گزارش میگوید: «چین در نهایت در تلاش است تا بانکهای خود را نجات دهد. به همین دلیل، وارد تجارت پرخطر وام بینالمللی شده است.»
در این تحقیق آمده که وامهای چین به کشورهایی که با مشکل بدهی دستوپنجه نرم میکنند، از ۵ درصد در سال ۲۰۱۰ به ۶۰ درصد در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته است.
براساس گزارش، آرژانتین ۱۱۱.۸ میلیارد دالر، پاکستان با ۴۸.۵ میلیارد دالر و مصر با ۱۵.۶ میلیارد دالر در صدر فهرست کشورهای گیرنده وام از چین قرار دارند. همچنین ۹ کشور دیگر کمتر از ۱ میلیارد دالر دریافت کردهاند.
براد پارکس، یکی دیگر از محققان این گزارش و مدیر آزمایشگاه تحقیقاتی ایدداتا میگوید که وامهای نجات چین «غیرشفاف و ناهماهنگ» است.
حکومت چین در واکنش به انتشار این گزارش انتقاد کرده و گفته که در زمینه سرمایهگذاریهای خارجی خود براساس «اصل باز بودن و شفافیت» عمل میکند.
مائو نینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین روز سهشنبه در یک نشست خبری گفت: «چین بر اساس قوانین بازار و قوانین بینالمللی رفتار میکند، به اراده کشورهای مرتبط احترام میگذارد، هرگز هیچ طرفی را مجبور به قرض گرفتن و همچنین پرداخت آن نکرده، هیچ شرط سیاسی را به قراردادهای وام علاوه نمیکند و به دنبال به دست آوردن هیچ گونه منفعت سیاسی از آن نیست.»
در گزارش تازه آمده که وامهای نجات چین عمدتاً در کشورهایی با درآمد متوسط متمرکز شده است.
طرح «ابتکار کمربند و جاده» حدود یک دهه پیش، از سوی شی جین پینگ، رئيسجمهور کنونی چین به راه انداخته شد. این طرح، به عنوان بزرگترین سرمایهگذاری تاریخ یک کشور در شناخته میشود. طرح کمربند و جاده بیش از ۷۰ کشور در چهار قاره را دربرمیگیرد.
براساس این طرح، در کشورهای مختلف روی ساخت زیربناهایی نظیر جاده، کمربند، آسمانخراش، راهآهن، پل، فرودگاه و... سرمایهگذاری صورت میگیرد.