یک سال در زندان طالبان؛ آیا بازداشت محمودشاه حبیبی با ماجرای قتل ایمن‌الظواهری رابطه دارد؟

خانواده محمودشاه حبیبی، رئیس پیشین اداره هوانواردی ملکی افغانستان می‌گوید او با گذشت یک سال در زندان طالبان است. به گفته این خانواده، آقای حبیبی در دهم اگست ۲۰۲۲، تنها یک روز پس از اینکه امریکا ایمن‌الظواهری، رهبر القاعده را در شیرپور کابل هدف قرار داد، از این منطقه بازداشت شد.

محمودشاه حبیبی، یک شهروند امریکایی-افغانی‌الاصل است که در دولت پیشین افغانستان به‌عنوان رئیس عمومی اداره هوانوردی ملکی کار کرده بود.

تیمورشاه حبیبی، برادر محمودشاه حبیبی به افغانستان اینترنشنال گفت با گذشت یک سال هیچ ارگان طالبان درباره بازداشت برادرش به خانواده او توضیح نداده است.

به گفته آقای حبیبی با این حال خانواده او از طریق «منابع غیررسمی» اطلاع یافت که رئیس پیشین اداره هوانوردی ملکی افغانستان توسط طالبان بازداشت شده است.

او گفت طالبان همراه با آقای حبیبی، حدود ۳۰ نفر دیگر را بازداشت کرده بود که از آن جمله همه از زندان آزاد شدند ولی تنها دو نفر در زندان باقی ماندند.

تیمورشاه حبیبی گفت دو نفر باقی مانده در زندان محمودشاه حبیبی و فردی به نام اکرم که انجنیر یک شرکت شخصی است، در زندان مانده‌اند.

آقای تیمورشاه در گفت‌وگو با افغانستان اینترنشنال توضیح داد که «ما هیچ وقت نمی‌گوییم محمودشاه حبیبی در ارتباط با کشته شدن رهبر القاعده بازداشت شده است.»

با این حال او می‌گوید افرادی که با محمودشاه حبیبی بازداشت شده بودند، بعد از آزادی از زندان گفتند «از ما درباره این مورد [کشتن ایمن‌الظواهری] تحقیق کردند.»

به گفته خانواده محمودشاه حبیبی با گذشت یک سال از زندانی‌شدن او، خانواده‌اش اجازه نیافتند با او صحبت کنند.

هنوز طالبان درباره بازداشت رئیس پیشین اداره هوانوردی ملکی ابراز نظر نکرده‌اند.

جو بایدن، رئیس جمهور امریکا در هم اگست ۲۰۲۲ در سخنانی در کاخ سفید گفت که امریکا در عملیاتی در منطقه شیرپور کابل ایمن الظواهری، رهبر القاعده، را به قتل رسانده است.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان در واکنش به این اظهارات گفت این گروه از آمدن و سکونت ایمن الظواهری در اینجا، هیچگونه اطلاعی ندارد و این گروه در این مورد تحقیق خواهد کرد.

طالبان در یکسال گذشته کشته شدن رهبر القاعده در کابل را تایید نکرد.

مسئولان اداره تنظیم امور زندان‌های طالبان روز شنبه تایید کردند که ۱۶ شهروند خارجی در زندان‌های این گروه در افغانستان زندانی‌اند. این مسئولان درباره هویت و ملیت این شهروندان توضیح ندادند.

پیش از این مقامات امریکایی نیز تایید کرده‌ بودند که شماری از شهروندان امریکایی در زندان‌های طالبان در افغانستان زندانی‌اند. آنان نیز درباره شمار دقیق و هویت این زندانیان توضیح نداده‌اند.

آزادی زندانیان امریکایی از زندان‌های طالبان یکی از موضوعاتی بود که تام وست و رینا امیری در جلسه دوحه در نهم اسد با امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان در مورد آن گفت‌وگو کردند.

نمایندگان امریکا در این دیدار خواهان آزادی «فوری و بی‌قیدوشرط» شهروندان امریکایی از زندان طالبان شده بودند. معلوم نیست که آیا موضوع بازداشت محمودشاه حبیبی نیز در گفت‌وگوها بین مقامات طالبان و نمایندگان امریکا مطرح شده است یا خیر.