رسانههای پاکستانی: مشکل اصلی که منجر به بستن گذرگاه تورخم شد، هنوز حل نشده است
هشت روز پس از بسته شدن گذرگاه مرزی تورخم، رسانههای پاکستانی گزارش دادند که مشکل اصلی در این مورد هنوز حل نشده است. به نوشته اکسپرس تریبون، عامل اصلی بروز این مشکل، اختلاف بر سر فعالیت تحریک طالبان پاکستان در مناطق مرزی است.
این رسانه پاکستانی افزود که عدم اقدام طالبان افغانستان علیه تحریک طالبان پاکستان سبب شد که گذرگاه تورخم به روی رفتوآمد برای هشت روز بسته شود.
این روزنامه توضیح داد که ظاهر قضیه بستهشدن گذرگاه تورخم، درگیری مرزی میان طالبان و مرزبانان پاکستانی در ششم سپتامبر بر سر ایجاد یک پاسگاه امنیتی جدید بود که مرزبانان پاکستان مانع این اقدام طالبان شدند.
به نوشته این روزنامه، طرف پاکستان مدعی است که طالبان تلاش داشت پاسگاه امنیتی جدیدی در گذرگاه تورخم احداث کند که مغایر توافقات پذیرفته شده است.
اما طالبان این ادعا را رد کرده و گفته که در حال بازسازی یک پاسگاه امنیتی در گذرگاه تورخم بود که با مخالفت نیروهای مرزی پاکستان مواجه شد.
گذرگاه اصلی مرزی پاکستان و افغانستان پس از هشت روز بسته شدن، روز جمعه بازگشایی شد. با این حال، تنشهای اساسی بین دو کشور همسایه هنوز به پایان نرسیده است.
اکسپرس تربیون افزود که تصمیم بازگشایی گذرگاه تورخم پس از مداخله رهبری طالبان افغانستان صورت گرفت. امیر خان متقی، وزیر خارجه طالبان با هیئت دیپلوماتیک پاکستان در کابل گفتوگو کرد. به نوشته این روزنامه، سراجالدین حقانی، وزیر داخله طالبان نیز با پاکستان تماس گرفت و خواستار بازگشایی مرزها به دلایل بشردوستانه شد.
روزنامه دان پاکستان نیز به نقل از منابع «معتبر» نوشت که طالبان برای بازگشایی گذرگاه تورخم تعهد سپرده که نگذارد تحریک طالبان پاکستان علیه آن کشور اقداماتی انجام دهد.
براساس این گزارش، آنها همچنین متعهد شدند که تحریک طالبان پاکستان را برای عقبنشینی از مواضع خود در امتداد مرز پاکستان و افغانستان در چترال متقاعد کنند.
در ششم سپتامبر، صدها جنگجوی تحریک طالبان پاکستان به دو پاسگاه در منطقه کیلاش واقع در چترال حمله کردند. این درگیری منجر به کشته شدن حداقل ۱۲ جنگجوی طالبان پاکستانی و کشته شدن چهار سرباز این کشور شد.
به گفته این منابع، پاکستان با این امیدواری با بازگشایی گذرگاه تورخم موافقت کرد که طالبان افغانستان به وعدههای خود عمل کند. با این حال، در پاکستان نسبت به وعدههای طالبان تردید وجود دارد.
ضمانتهای مشابهی در گذشته داده شده بود، اما هیچ تغییر محسوسی روی زمین رخ نداد. در واقع، تعداد حملات طالبان پاکستان در ماههای اخیر افزایش یافته است.
توماس وست، نماینده ویژه امریکا در امور افغانستان اخیراً نسبت به قدرتنمایی تحریک طالبان پاکستان از زمان بازگشت طالبان افغانستان به قدرت ابراز نگرانی کرده است.
آقای وست تاکید کرده که تحریک طالبان پاکستان با افزایش حملاتی که پاکستان را هدف قرار میدهد، اکنون یک تهدید جدی برای امنیت منطقه به شمار میرود.
در همین حال، تحریک طالبان پاکستان با نشر بیانیهای در واکنش به بازداشت افغانهای پناهجو در کراچی، آن را محکوم کرد. براساس این بیانیه، پولیس پاکستان افغانهای فقیری را بازداشت کرده که به صورت روزمزد در پاکستان کار میکنند.
در بیانیه این گروه شورشی پاکستان تاکید شده که راهاندازی حملات گسترده و پیهم در چترال از خارج پاکستان «دور از عقل» است.