دبیرکل سازمان ملل: حقوق زنان و دختران افغانستان به گونه سازمان‌یافته انکار می‌شود

دبیرکل ملل متحد روز سه‌شنبه در نشست مجمع عمومی این سازمان گفت که طالبان به طور سازمان‌یافته حقوق زنان و دختران را در افغانستان سلب کرده است. آنتونیو گوترش همچنین افزود که ۷۰ درصد مردم افغانستان به کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند.

دبیرکل سازمان ملل در سخنرانی خود در این نشست از کشورها خواست که به منشور جهانی حقوق بشر ملل متحد در خصوص حقوق بنیادی افراد عمل کنند. آقای گوترش گفت: «متاسفانه در این زمینه پیشرفت‌های لازم حاصل نشده است.»

به گفته او، زنان بسیاری در کشورهای مختلف هنوز در زمینه دستمزد، حقوق و مشارکت سیاسی برابر از مردان عقب هستند.

آنتونیو گوترش تصریح کرد که حقوق و آزادی‌های زنان در معرض تهدید و محدودیت است. او گفت: «در بعضی کشورها زنان بخاطر لباس بیشتر پوشیدن و در بعضی کشورها نیز به خاطر لباس کمتر پوشیدن مجازات می‌شوند.»

با این حال، دبیرکل سازمان ملل تاکید کرد که زنان از نپذیرفتن پوشش اجباری تا تلاش برای کسب تحصیل، در حال به چالش کشیدن «نظام مردسالارانه» هستند.

او در بخشی از سخنانش گفت: «باید توجه کنیم که برابری جنسیتی یک مشکل نیست، راه‌حل مشکل است. برابری جنسیتی لطفی در حق زنان نیست، بلکه پیش‌شرط موفقیت و شگوفایی ما است.»

آقای گوترش افزود که سازمان ملل حقوق بشر را در کانون تلاش‌های خود قرار داده است. با این حال، به گفته او، ۷۵ سال پس از انتشار منشور جهانی حقوق بشر، «هنوز به همه اهداف آن نایل نشده‌ایم.»

دبیرکل سازمان ملل گفت بیش از یک‌ونیم میلیارد نفر در جهان در فقر زندگی می‌کنند. به گفته او، تبعیض قومی و نژادی در برخی کشورها صورت قانونی دارد.

آقای گوترش همچنین گفت که در برخی موارد، چهره «شرور و منفی» از پناهندگان در کشورها ترسیم می‌شود. علاوه بر این، به گفته او مجازات حبس غیرقانونی و اعدام هنوز هم در جهان «فراگیر» است.

دبیرکل ملل متحد از کشورها خواست که حقوق بشر و کرامت انسانی را در کانون سیاست‌های اقتصادی، اجتماعی و مهاجرتی خود قرار دهند.

خطرات هوش مصنوعی

دبیرکل سازمان ملل در نشست روز اول مجمع عمومی ملل متحد به خطرات و تهدیدات ناشی از فناوری هوش مصنوعی پرداخت.

آنتونیو گوترش خواستار نشان دادن واکنش به تهدیدهایی شد که فناوری نوین متوجه جهان می‌کند. او هشدار داد که این فناوری‌ها ممکن است در موارد زیادی یاری‌کننده باشند، اما در مواردی دیگر «ما را تا لبه پرتگاه می‌کشانند.»

او با اشاره به هوش مصنوعی گفت: «بسیاری از خطرهای فناوری در آینده رخ نخواهد داد، بلکه همین اکنون با آن روبه‌رو هستیم.»

به گفته دبیرکل ملل متحد، پخش اخبار جعلی و کلام نفرت‌پراگنانه در شبکه‌های اجتماعی و دیگر شبکه‌های دیجیتالی با سرعت بی‌سابقه‌ای در حال گسترش است. آقای گوترش گفت: «فناوری‌هایی که در اختیار داریم با یافتن راه‌حل [به این مشکل] فاصله زیاد دارد. باید به‌سرعت اقدام کنیم.»

آقای گوترش تاکید کرد که فناوری‌های جدید نیازمند اشکال کنترول جدید است. او از کشورها خواست که در جهت افزایش مفاد و کاهش آسیب‌های این فناوری‌ها همکاری کنند.

نشست رسمی مجمع عمومی سازمان ملل روز سه‌شنبه (۲۸ سنبله) آغاز شد. شماری از رهبران جهان کشورها در این نشست سخنرانی کردند.