خلیلزاد: تکنولوژی امریکا، مشکل مبارزه با تروریسم در افغانستان را رفع میکند
نماینده پیشین امریکا برای افغانستان گفته اکنون تکنولوژی به امریکا این امکان را میدهد تا با تروریسم در افغانستان مبارزه کند. زلمی خلیلزاد گفت اگر امریکا امکانات امروزی را در ۲۰۰۱ در اختیار میداشت، میتوانست از وقوع حملات ۱۱ سپتمبر جلوگیری کند.
او به طور مثال از امکانات امریکا برای هدف قرار دادن تروریستان به طور دقیق، از راه دور نام برد.
زلمی خلیلزاد روز سهشنبه، ۲۸ سنبله به عنوان مهمان برنامه سخنرانی سالانه دانشگاه نظامی ارتش ایالات متحده حضور یافت و درباره خروج نیروهای امریکا از افغانستان و تفاوت جنگ اوکراین و افغانستان سخنرانی کرد.
آقای خلیلزاد در این سخنرانی گفت امریکا از افغانستان خارج شد، زیر دیگر موضوع تغییر این کشور به یک دموکراسی صلحآمیز و مبارزه با تروریسم در اولویت امریکا نبود.
او گفت موضوع مبارزه با تروریسم، هنوز اهمیت دارد، اما دیگر در مرکز توجه قرار ندارد و موضوعات مهمتری مثل چین و رقابت قدرتهای بزرگ توجه بیشتری را جلب کرده است.
نماینده پیشین امریکا برای افغانستان گفت امریکا باید انتخاب میکرد که منابع خود را در کجا اختصاص دهد. او تاکید کرد که ایالات متحده امروز، با چالشهای جدیدی مواجه است و نیاز دارد منابع خود را به موارد مهمتری مثل توسعه تکنولوژی برای رقابت با چین اختصاص دهد.
زلمی خلیلزاد در زمان دونالد ترامپ، رئیسجمهور وقت امریکا، به عنوان نماینده ویژه وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان انتخاب شد و در زمان جو بایدن، رئیسجمهور دموکرات، در این پست ابقا شد.
او بعد از ۱۸ دور مذاکره توانست با ملا برادر، رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر و معاون این گروه «توافقنامه صلح» را امضا کند. توافقنامهای که زمینه خروج نیروهای بینالمللی از افغانستان را میسر کرد و طالبان را در موقعیتی برتر نسبت به جمهوری اسلامی افغانستان قرار داد.
ناظران باور دارند که این توافقنامه، زمینه فروپاشی ارتش جمهوری اسلامی افغانستان و ورود طالبان به کابل در اسد ۱۴۰۰ را میسر کرد.
آقای خلیلزاد نیز در سخنرانی روز سهشنبه خود اذعان کرد که امریکا در زمینه ملتسازی در افغانستان و تغییر این کشور به یک دموکراسی صلحآمیز موفق نشد.
او گفت زمان اجازه نداد امریکا به هدف تبدیل افغانستان به یک دموکراسی صلحآمیز برسد. چرا که بعد از بیست سال، موضوعات مهمتری مثل چین و رقابت قدرتهای بزرگ در مرکز توجه قرار گرفت و مساله مبارزه با تروریسم از توجه افتاد.
آقای خلیلزاد همچنین گفت یکی دیگر از دلایل شکست این هدف، این بود که یک استراتیژی و جدول زمانی مشخص برای تحول افغانستان به یک دموکراسی صلحآمیز وجود نداشت.