محمد حسن زمری، پناهنده افغان در پاکستان با اشاره به ممنوعیت موسیقی از سوی طالبان، گفته که بیش از هزار نوار کمیاب موسیقی اصیل افغانستان را جمعآوری کرده است.
گاردین گزارش داد که این اقدام زمری تلاشی در جهت خنثی کردن خرابکاری فرهنگی طالبان است.
زمری امیدوار است تا روزی مجموعه بیش از ۱۰۰۰ نوار موسیقی کمیاب و قدیمی افغانستان در سبکهای مختلف را دیجیتالی کند.
او با اشاره به ممنوعیت موسیقی و هنر از سوی طالبان به روزنامه گاردین گفت که هدفش «کمک برای حفظ فرهنگ موسیقی است که قرنها قبل از طالبان وجود داشته است.»
طالبان پس از تسلط بر افغانستان، موسیقی را «حرام» دانسته و حتا جرمانگاری کرده است.
چندی پیش وزارت امر به معروف طالبان اعلام کرد که در چند ولایت از جمله کابل سازهای موسیقی را جمعآوری کرده و آتش زده است.
این وزارت در ۲۷ سرطان امسال در توییتی نوشت که سازهای موسیقی جمعآوری شده «طبق دستور شریعت» تخریب و بعد سوزانده شدند.
آقای زمری در جریان تهاجم شوروی به افغانستان به پاکستان رفت و چند سال پس از پایان جنگ، دوباره برگشت. او دوباره در سال ۱۹۹۶ (حاکمیت نخست طالبان) افغانستان را ترک کرد و از آن زمان تاکنون کارگاه تعمیر ضبط صوت و تلویزیون را پیش میبرد و یک مجموعهای از موسیقی اصیل افغانستان را با خود دارد.
مجموعه او شامل نوارهای موسیقیدانان مشهور افغانستان شامل منور، ناشناس، تاجمحمد و چند شخصیت موسیقیدان دیگر افغانستان قدیم است.
او به گاردین گفت: «من خودم ضبط بسیاری از خوانندگانی را انجام دادهام که در دهه ۱۹۹۰ از افغانستان رفته بودند یا به پیشاور که مرکز پر رونق پناهندگان و موسیقیدانان است، آمده بودند.»
زمری از موسیقیدانان و آوازخوانانی یاد میکند که به دلیل ممنوعیت از سوی طالبان از افغانستان فرار کردهاند.
او از «دوران طلایی» یاد میکند که افغانها با آزادی از موسیقی و هنر لذت میبردند. زمری اما نگران است که نسل امروز در مورد گذشتهای موسیقی افغانستان چیزی نمیداند.
او از فرزندانش میگوید که همانند بسیاری از جوانان دیگر علاقه چندانی به موسیقی سنتی و اصیل افغانستان ندارند.
او گفت: «کسانی که برای خرید نوارهای موسیقی میآیند، کسانی هستند که یا این آهنگها را شنیدهاند یا در آن دوران زندگی کردهاند. اما واقعا دلم میشکند که نسل جدید به آنها گوش نمیدهد.»
زمری میگوید که بخشی از این ترانهها و موسیقیها بر محور اهمیت صلح و ضرر جنگ است.