آژانس پناهندگان سازمان ملل اعلام کرد از آغاز جنوری تا ۲۴ سپتامبر ۲۰۲۳، بیش از دو هزار و ۵۰۰ پناهجو در راه عبور دریای مدیترانه، جان داده یا هنوز ناپدید شدهاند.
این سازمان گفت در سال جاری میلادی دو هزار و ۷۷۸ مورد مرگ پناهجویان ثبت شده است.
به گفته روون منیکدیولا، مدیر دفتر نیویورک کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل حدود ۱۸۶ هزار مهاجر و پناهنده در سال جاری میلادی وارد جنوب اروپا شدهاند که اکثریت قریب به اتفاق آنان در ایتالیا هستند.
این آمار در مقایسه با آمار کشته و ناپدیدشدگان دریای مدیترانه در مدت مشابه سال ۲۰۲۲ که هزار و ۶۸۰ نفر بود، افزایش قابل توجهی یافته است.
به گفته منیکدیولا، کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل تخمین میزند از ماه جنوری تا اگست ۲۰۲۳، بیش از ۱۰۲ هزار پناهجو و مهاجر از تونس سعی کردند خود را از دریای مدیترانه به اروپا برسانند که تعدادشان نسبت به سال گذشته ۲۶۰ درصد افزایش یافته است.
در همین مدت بیش از ۴۵ هزار نفر نیز از لیبیا از این مسیر به سوی اروپا مهاجرت کردند.
حدود ۳۱ هزار نفر در دریا نجات یافته یا پس از رهگیری در تونس پیاده شدهاند و ۱۰ هزار و ۶۰۰ نفر هم در لیبیا پیاده شدهاند.
به گفته این مقام کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، اکثر مهاجران و پناهندگانی که خود را به اروپای جنوبی رساندهاند، به ایتالیا رسیدهاند.
این آمار شامل بیش از ۱۳۰ هزار نفر است که در مقایسه با مدت مشابه در سال ۲۰۲۲ افزایش ۸۳ درصدی داشته و بقیه نیز در یونان، اسپانیا، قبرس و مالت هستند.
به گزارش آسوشیتدپرس، منیکدیولا در جلسهای در مورد مهاجرت به اروپا گفت که نرخ بالای خروج از تونس ناشی از درک ناامنی در میان جوامع پناهنده به دنبال حملههایی با انگیزه «نژادی، نفرتپراکنی و همچنین اخراج دستهجمعی از لیبیا و الجزایر» است.
همچنین کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در لیبیا با محدودیتهایی مواجه است؛ جایی که ۵۰ هزار پناهجو و پناهجو را ثبت کردهاند اما به گفته منیکدیولا، شرایط هزاران پناهنده و مهاجر در بازداشتگاههای رسمی و غیررسمی همچنان نگرانکننده است.
ارقام کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل که این مقام مسئول اعلام کرده، مشابه آماری هستند که از سوی سازمان بینالمللی مهاجرت به سازمان ملل ارائه شده است.
بر اساس آمار این سازمان، از جنوری تا سپتامبر ۲۰۲۳ دو هزار و ۷۷۸ مورد مرگ ثبت شده که دو هزار و ۹۳ موردشان مربوط به مسیر مدیترانه به اروپا بهعنوان خطرناکترین مسیر شناخته شده است.
سازمان بینالمللی مهاجرت هم بر «شرایط وخیم پیش روی مهاجران و پناهندگان» که به دنبال عبور از دریای مدیترانه هستند، تاکید کرده است.
با وجود خطرات آشکار اما در سال ۲۰۲۳ ورود پناهجویان به یونان از این مسیر بیش از ۳۰۰ درصد افزایش یافته است.
در حالی که تعداد ورودیها به اسپانیا عمدتا از طریق مسیر اقیانوس اطلس به جزایر قناری ثابت مانده است.
آمار موجود درباره ورود پناهجویان به ایتالیا نیز نشاندهنده فرایند افزایشی قابل توجه است؛ بهطوریکه این ارقام از ۷۰ هزار نفر در سال ۲۰۲۲ به ۱۳۰ هزار نفر در سال جاری میلادی رسیده است.