پارلمان اروپا جایزه ساخاروف را در مراسمی در مقر این پارلمان در استراسبورگ فرانسه به نمایندگی از مهسا ژینا امینی و جنبش «زن زندگی آزادی» به مرسده شاهینکار از آسیبدیدگان چشمی و افسون نجفی، خواهر حدیث نجفی، از کشتهشدگان اعتراضات اخیر اهدا کرد.
روبرتا متسولا، رئیس پارلمان اروپا هنگام اعطای این جایزه شجاعت مردم ایران را الگویی برای مردم تمام جهان توصیف کرد.
پارلمان اروپا جایزه ۲۰۲۳ ساخاروف را در ماه میزان به مهسا امینی و زنان ایران اهدا کرد. این جایزه روز سهشنبه، ۲۱ قوس، در مراسمی به دو تن از آسیبدیدگان اعتراضات ایران اهدا شد.
مژگان افتخاری، مادر مهسا ژینا امینی طی پیامی در مراسم اهدای جایزه ساخاروف گفت که ژینا تجلی زندگانی و زندگی است. او گفت که مهسا امنیتی نامش رمز رهایی شد و رویای آزادی را از زادگاهش کردستان به تمام ایران و خاورمیانه و جهان گسترانید.
خانم افتخاری در این پیام افزود با کشتن دخترش، مهسا، «در خیال خود چنین پنداشتنند که با ستاندن جان از کالبد، از بودن بازخواهد ایستاد. آنان نمیدانستند از خاکستر ژینا روحی تسخیرناپذیر و الهامبخش متولد خواهد شد.»
صالح نیکبخت، وکیل خانواده مهسا ژینا امینی، در کنفرانس خبری پیش از اهدای جایزه ساخاروف گفت که خانواده مهسا ژینا امینی تمام کارهای مربوط به حضورشان در این مراسم را انجام داده بودند اما هیچ یک از نهادهای جمهوری اسلامی تا آخرین لحظه به آنها نگفته بودند که ممنوع الخروجند.
او به رسانهها گفت که جمهوری اسلامی تاکنون درباره پرونده قتل مهسا امینی به خانواده او توضیح نداده است.
مهسا امینی، زن ۲۲ ساله کرد ایرانی، در سنبله ۱۴۰۱ به دست ماموران گشت ارشاد به قتل رسید و کشته شدن او باعث اعتراضات گسترده در ایران و موجب شکل گرفتن جنبش «زن، زندگی، آزادی» شد.