شیلی نیم قرن پس از مرگ نرودا، تحقیقات درباره مرگ 'بزرگترین شاعر سده ۲۰' را از سر میگیرد
دادگاهی در شیلی دستور بازگشایی پرونده مرگ پابلو نرودا، شاعر و سیاستمدار چپگرای این کشور را صادر کرده است. طبق روایات رسمی، آقای نرودا در سال ۱۹۷۳ براثر سرطان درگذشت، اما حالا دادگاه گفته تحقیقات درباره مرگ او جامع نبوده و «حقایق» بیشتر باید روشن شود.
به گفته این دادگاه استیناف، دستور بازگشایی پرونده مرگ این شاعر برنده نوبل ادبیات، بنابر خواست خانواده او و حزب کمونیست شیلی صادر شده است.
دادگاه همچنین دستور داده که تمام آزمایشهای دستنویس و تحلیل و تجزیه آزمایشهای انجامشده توسط کارشناسان دانشگاههای مکمستر و کپنهاگ درباره مرگ نرودا بررسی شوند.
مرگ نویسنده «بیست شعر عاشقانه و یک سرود نومیدی» ۱۲ روز پس از کودتا و سرنگونی حکومت وقت سوسیالیستی شیلی اتفاق افتاد. رهبر این دولت، سالوادور آلنده، از دوستان پابلو نرودا بود.
در سال ۲۰۱۷ گروهی از کارشناسان طب عدلی با نشر نتایج تحقیقات خود گفتند که «سرطان» تنها دلیل مرگ نرودا نبوده و احتمال دست داشتن «شخص ثالث» در این مورد را رد نکردند.
پارسال هم رسانهها گزارش دادند که براساس یک تحقیق پزشکی جدید پابلو نرودا «در پی مسموم شدن با نوعی سم قوی به قتل رسیده است.»
پابلو نرودا هنگامی که در ۲۳ سپتامبر ۱۹۷۳ درگذشت، عضو کمیته مرکزی حزب کمونیست شیلی بود. او همچنین به عنوان شاعر ملی و مهمترین روشنفکر این کشور شناخته میشد.
گابریل گارسیا مارکز، نویسنده کلمبیایی، دوست خود نرودا را «بزرگترین شاعر قرن بیست» توصیف کرده بود.