سخنگوی سازمان ملل می‌گوید مسئله حقوق زنان در نشست دوحه برجسته خواهد بود

سخنگوی سازمان ملل روز یکشنبه گفت که هدف از نشست‌ دوحه، «تشویق طالبان به تعامل با جهان با رویکرد هماهنگ و منظم در راستای منافع مردم افغانستان است.» استفان دوجاریک افزود حقوق‌‌بشر به‌ویژه حقوق‌ زنان، «در تمام مباحث[نشست دوحه] برجسته خواهد بود.»

دوجاریک افزود نشست‌های دوحه «بخشی از یک فرآیند هستند و نه یک اتفاق تک‌مرحله‌ای» و زنان و جامعه مدنی افغانستان همچنان بخشی از این روند خواهند بود.

طالبان اواخر هفته آینده نمایندگان خود را به قطر می‌فرستد تا در یک نشست دو روزه با حضور مقامات ارشد سازمان ملل و نمایندگان ویژه ۲۵ کشور برای افغانستان در شهر دوحه دیدار کنند.

این سومین نشست به رهبری سازمان ملل و نخستین نشستی است که با حضور مقامات طالبان برگزار خواهد شد، اما حذف نمایندگان زنان و جامعه مدنی از نشست اصلی، انتقادات گسترده‌ای را برانگیخته است.

تیرانا حسن، مدیر اجرایی دیدبان حقو‌ق‌بشر به رویترز گفت: «کنار گذاشتن زنان [از نشست دوحه] خطر مشروعیت بخشیدن به طالبان و آسیب جبران‌ناپذیر به اعتبار سازمان ملل به عنوان مدافع حقوق زنان و مشارکت معنادار آنان را به همراه دارد.»

اگنس کالامار، دبیرکل عفو بین‌الملل درباره نشست سوم دوحه گفت که «به حاشیه بردن بحث‌های خیلی مهم درباره حقوق‌بشر غیرقابل قبول است و یک سابقه بسیار مخرب ایجاد می‌کند.»

رزماری دی‌کارلو، مسئول امور سیاسی سازمان ملل و رزا اوتونبایو، نماینده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان قرار است پس از دیدار با طالبان به‌طور جداگانه با گروه‌های جامعه مدنی افغانستان دیدار کنند.

با این‌حال رزا اوتنوبایوا در یک نشست خبری در نیویارک، در‌ پاسخ به سوال مریم رحمتی، خبرنگار افغانستان اینترنشنال، درباره مخالفت طالبان با حضور زنان در نشست دوحه گفت:«[طالبان] مانند ما و شما نیستند. طالبان از کوه‌ها و از جنگ آمده‌اند و تبدیل کردن آنها به کسانی که دور میز گفت‌وگو بنشینند و اصول ما را بپذیرند آسان نیست.»

اوتونبایوا گفت که نشست دوحه بر بخش خصوصی و مبارزه با مواد مخدر تمرکز خواهد کرد. او همچنین گفت که نشست آتی «انتظارات قابل توجهی ایجاد کرده است که به طور واقع بینانه در یک جلسه نمی‌توان آنها را برآورده کرد.»