• العربية
  • پښتو
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • روایت شما
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • روایت شما
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • پښتو
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • روایت شما
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

آیا اسرائیل و ایران توانایی مالی برای جنگ طولانی‌ مدت را دارند؟

۲۹ جوزا ۱۴۰۴، ۱۵:۵۴ (‎+۱ گرینویچ)به‌روزرسانی: ۰۸:۰۱ (‎+۰ گرینویچ)

اسرائیل تاکنون بیش از ۶۷ میلیارد دالر در جنگ غزه هزینه کرده و درگیری با ایران روزانه حدود ۸۰۰ میلیون دالر هزینه دارد. ایران هم با تحریم‌ها، تورم بالا، سقوط ۹۰ درصدی ارزش ریال و کاهش چشمگیر صادرات نفت مواجه است.

با درنظرداشت این وضعیت، چشم‌انداز تداوم و تشدید درگیری بین این دو کشور، تردیدهای مبنی بر ظرفیت مالی تهران و تل‌آویو را برای تامین هزینه‌های جنگ به‌وجود آورده است.

هزینه‌های جنگ اسرائیل در غزه و ایران
بر مبنای گزارش روزنامه اقتصادی اسرائیلی کالکالیست، هزینه مجموعی جنگ در غزه تا پایان سال ۲۰۲۴ بیش از ۶۷.۵ میلیارد دالر برآورد شده است.
در واقع تهاجم بلندمدت اسرائیل در غزه از اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون و تنش‌های اخیر با ایران، این کشور را وارد پرهزینه‌ترین دوره درگیری در تاریخ خود کرده‌ است.
پیشتر خبرگزاری اسرائیلی «وای‌نت» به نقل از مشاور مالی سابق ستاد ارتش اسرائیل گزارش داد که فقط دو روز نخست جنگ با ایران برای اسرائیل حدود ۱.۴۵ میلیارد دالر هزینه داشته است. ادامه جنگ با ایران می‌تواند هزینه‌های جنگ غزه را در کمتر از هفت هفته پشت سر بگذارد.
اسرائیل پیش از تشدید درگیری با ایران نیز، بودجه دفاعی خود را به‌شدت افزایش داده بود. این بودجه از ۱۷ میلیارد دالر در سال ۲۰۲۳، به ۲۸ میلیارد دالر در سال ۲۰۲۴ رسید. پیش‌بینی‌ها برای سال ۲۰۲۵ حاکی از افزایش آن تا ۳۴ میلیارد دالر است.
با این‌حال رشد اقتصادی اسرائیل در سال ۲۰۲۵ از ۴.۳ درصد به ۳.۶ درصد کاهش یافته است.
بر مبنای گزارش‌ها حدود ۶۰ هزار شرکت اسرائیلی در سال ۲۰۲۴ به دلیل کمبود نیروی کار، اختلال در لجستیک و بی‌اعتمادی اقتصادی تعطیل شدند.
با تشدید تنش‌ها بین اسرائیل و جمهوری اسلامی، آژانس بین‌المللی خدماتی و اطلاعاتی «اس پی» مستقر در امریکا، روز سه‌شنبه هشدار شدیدی درباره شکنندگی اقتصاد اسرائیل صادر کرد.

این آژانس اعلام کرد که در صورت ادامه جنگ اسرائیل، به‌ویژه در صورت پاسخ استراتژیک ایران، ممکن است رتبه مالی اسرائیل سقوط کرده و در صورت وقوع این امر، احتمالا قرضه خواهی اسرائیل نیز افزایش می‌باید و اعتماد سرمایه‌گذاران نیز به اقتصاد این کشور کاهش خواهد یافت.

هزینه جنگ برای جمهوری اسلامی
به گزارش الجزیره، با آغاز درگیری اسرائیل و جمهوری اسلامی، صادرات نفت ایران به‌شدت کاهش یافته است. پیش‌بینی می‌شود صادرات نفت خام و گاز ایران در هفته آتی از ۲۴۲ هزار بشکه به ۱۰۲ هزار بشکه در روز برسد.
صادرات از جزیره خارگ که بیش از ۹۰ درصد نفت ایران از آن صادر می‌شود از روز جمعه به‌طور کامل متوقف شده است.
الجزیره نوشت که در سال ۲۰۲۵، ایران به‌طور میانگین ۳.۴ میلیون بشکه در روز نفت خام تولید کرده که طبق گزارش اداره اطلاعات انرژی امریکا، چین خریدار اصلی خارجی آن است.
علاوه بر آن، ایران پس از حملات موشکی اسرائیل، بخشی از تولید گاز میدان پارس جنوبی در خلیج فارس را به حالت تعلیق درآورد. پارس جنوبی، بزرگ‌ترین میدان گازی جهان است و حدود ۸۰ درصد گاز تولیدی ایران را تامین می‌کند.

در حال حاضر، میزان آسیب به میدان پارس جنوبی مشخص نیست. افزون بر این، اسرائیل پالایشگاه شهر ری در خارج از تهران و انبارهای سوخت اطراف پایتخت را نیز هدف قرار داده است. با این‌حال خسارات اقتصادی این اقدام تاکنون برآورد نشده است.
افزون بر موارد فوق، ایران از دهه‌ها بدینسو، با تحریم‌های اقتصادی از سوی امریکا مواجه بوده است. ایران تا حدی با تکیه بر چین به عنوان خریدار اصلی نفت آن و یکی از معدود کشورهایی که همچنان با تهران تجارت می‌کند، از فروپاشی اقتصادی نجات یافته است.
با این حال، کاهش درآمد ناشی از تحریم‌ها، کشور را از توسعه اقتصادی بلندمدت محروم کرده و توانایی تهران برای بازسازی زیرساخت‌های فرسوده را تضعیف کرده است.
ایران همچنین با مجموعه‌ای از چالش‌های دیگری از جمله کمبود انرژی و آب و سقوط ارزش پول مواجه است. کمبود سرمایه‌گذاری، کاهش تولید گاز طبیعی و آبیاری ناکارآمد باعث گسست مکرر برق و کمبود آب شده‌اند.
در همین حال، ریال، پول ملی ایران، نیز از زمان بازگشت تحریم‌ها در سال ۲۰۱۸ بیش از ۹۰ درصد ارزش خود را در برابر دالر از دست داده است. پیشتر خبرگزاری تسنیم گزارش داد که ۲۲ تا ۲۷ درصد مردم ایران اکنون زیر خط فقر زندگی می‌کنند.
حمزه القعود، تحلیل‌گر اقتصادی در یک موسسه تحقیقاتی در لندن در گفت‌وگو با الجزیره، تخمین می‌زند که تهران «بودجه نسبتا کمی برای مقاصد نظامی» دارد. او تخمین زده که بین ۳ تا ۵ درصد تولید ناخالص داخلی ایران صرف دفاع می‌شود، که معادل حدود ۱۲ میلیارد دالر است.
هرچند تهران ۳۳ میلیارد دالر ذخایر ارزی خارجی دارد، اما القعود می‌گوید: «اینجاست که ایران در موضع ضعف قرار دارد. استفاده از این ذخایر برای درگیری نظامی کوتاه‌مدت، در بلندمدت آن‌ها را فلج خواهد کرد.»

پربازدیدترین‌ها

رئیس انستیتوت ثبات راهبردی جنوب آسیا: افغانستان جغرافیای خود را از دست می‌دهد
۱

رئیس انستیتوت ثبات راهبردی جنوب آسیا: افغانستان جغرافیای خود را از دست می‌دهد

۲

از رخشانه تا فرزانه؛ روایت قتل هولناک زنی جوان در غور

۳

ریچارد بنت: افغان‌های مقیم خارج باید امید را زنده نگه دارند

۴

روسیه از کشورها خواست فورا دیپلمات‌های خود را از کی‌یف خارج کنند

۵

رهبر یهودی که برای مسلمانان بریتانیا می‌رزمد کیست؟

•
•
•

مطالب بیشتر

جمهوری اسلامی چقدر به سلاح هسته‌ای نزدیک است؟

۲۹ جوزا ۱۴۰۴، ۰۷:۱۱ (‎+۱ گرینویچ)

اسرائیل با این ادعا که جمهوری اسلامی به دستیابی به سلاح هسته‌ای نزدیک می‌شود، حملاتی را به تاسیسات هسته‌ای ایران انجام داده است. خبرگزاری رویترز در گزارشی نگاهی انداخته است به خلاصه‌ای از آنچه بر سر برنامه هسته‌ای ایران آمده است:

ارتش اسرائیل در بیانیه‌ای در روز جمعه، زمانی که این حملات آغاز شد، اعلام کرد که برای اولین بار طرح مخفی و رو به رشد جمهوری اسلامی برای توسعه سلاح هسته‌ای را فاش می‌کند که تهدیدی برای اسرائیل است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این کشور، سال‌ها اتهامات مشابهی را مطرح می‌کرد و درباره خطر قریب الوقوع دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای هشدار داده است.

با این حال، اسرائیل مدرکی ارائه نکرده است که نشان دهد جمهوری اسلامی به آن اندازه که اکنون ادعا می‌کند، به بمب هسته‌ای نزدیک شده است.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی سازمان ملل که بازرسی‌ از تاسیسات هسته‌ای ایران را به عهده دارد، گفته که اگرچه نمی‌تواند تضمین کند برنامه هسته‌ای ایران کاملاً صلح‌آمیز است، اما «هیچ نشان معتبری» از یک برنامه تسلیحاتی فعال و منسجم در این کشور دیده نمی‌شود.

ایران دارای سه تاسیسات فعال غنی سازی از جمله در نطنز و فردو است که دومی در دل کوه ساخته شده است
100%
ایران دارای سه تاسیسات فعال غنی سازی از جمله در نطنز و فردو است که دومی در دل کوه ساخته شده است

چگونه به اینجا رسیدیم؟

پس از خروج امریکا از موافقتنامه برجام که در آن ایران با پنچ عضو شورای امنیت با کنترول برنامه غنی‌سازی‌اش در سال ۲۰۱۵ توافق کرده بود، جمهوری اسلامی برنامه هسته‌ای خود را گسترش داد. غنی‌سازی ۶۰ درصدی زمان دستیابی ایران به اورانیوم کافی برای ساخت سلاح اتمی را کوتاه کرد.

توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ در ازای لغو تحریم‌ها، محدودیت‌های شدیدی را بر فعالیت‌های اتمی ایران اعمال کرد. این توافق، ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران را کاهش داد و تنها مقدار کمی اورانیوم غنی‌شده تا ۳.۶۷ درصد خلوص برای آن باقی گذاشت که با خلوص تقریباً ۹۰ درصد که برای ساخت سلاح هسته‌ای مناسب است، فاصله زیادی دارد.

ایالات متحده در آن زمان اعلام کرد که هدف اصلی، افزایش زمان مورد نیاز ایران برای تولید مواد شکافت‌پذیر کافی برای ساخت بمب هسته‌ای، بزرگترین مانع در یک برنامه تسلیحاتی به حداقل یک سال است.

در سال ۲۰۱۸، دونالد ترامپ در طول دوره اول ریاست جمهوری خود، ایالات متحده را از این توافق خارج کرد و تحریم‌هایی را علیه تهران وضع کرد که فروش نفت این کشور را کاهش داد و اقتصاد آن را تحت فشار قرار داد. در سال ۲۰۱۹، جمهوری اسلامی شروع به نقض محدودیت‌های فعالیت‌های هسته‌ای خود کرد و سپس فراتر از آن عمل کرد.

ایران در ادامه تمام محدودیت‌های کلیدی توافق، از جمله اینکه کجا، با چه دستگاه‌هایی و تا چه سطحی می‌تواند اورانیوم را غنی‌سازی کند و چه مقدار مواد می‌تواند جمع‌آوری کند، را نقض کرد.

طبق آخرین گزارش فصلی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران که طبق توافق به ۲۰۲.۸ کیلوگرم محدود شده بود، در ماه می ۹.۲ تن تخمین زده شده است.

تصویر ماهواره‌ای از تاسیسات هسته‌ای نطنز بعد از حملات اسرائیل در ۱۵ می
100%
تصویر ماهواره‌ای از تاسیسات هسته‌ای نطنز بعد از حملات اسرائیل در ۱۵ می

ایران تا کجا پیش رفته است؟

وضعیت دقیق تأسیسات و مواد هسته‌ای مختلف ایران از زمان حملات اسرائیل مشخص نیست.

طبق معیار نظری آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، حداقل تا زمان حملات اسرائیل، ایران اورانیوم را تا ۶۰ درصد خلوص غنی می‌کرد و در آن سطح، در صورت غنی‌سازی بیشتر، مواد کافی برای ساخت ۹ سلاح هسته‌ای داشت.

تحلیلگران می‌گویند این بدان معناست که به اصطلاح «زمان گریز» ایران، زمانی که برای تولید اورانیوم کافی در سطح تسلیحاتی برای یک بمب هسته‌ای نیاز دارد، نزدیک به صفر بوده است، احتمالاً چند روز یا کمی بیشتر از یک هفته.

ایران سه تأسیسات غنی‌سازی فعال داشت: یک تأسیسات روی زمین و یک تأسیسات بزرگتر زیرزمینی در مجتمع نطنز و دیگری که در داخل کوهی در فردو دفن شده است.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرده است که به نظر می‌رسد فقط فردو از آسیب در امان مانده است. رافائل گروسی، رئیس این آژانس گفته است که این نیروگاه روی زمین تخریب شده و سانتریفیوژهای غنی‌سازی اورانیوم در نیروگاه زیرزمینی نطنز احتمالاً به شدت آسیب دیده یا از بین رفته است. این امر حداقل تا حدودی زمان گریز هسته‌ای ایران را طولانی‌تر کرده است، زیرا اگر سانتریفیوژی فعال باشد، تعداد بسیار کمتری از آنها فعال هستند. وضعیت ذخایر اورانیوم غنی‌شده آن نیز مشخص نیست.

ایران چقدر سریع می‌تواند به سمت ساخت بمب حرکت کند؟

گذشته از غنی‌سازی اورانیوم، این سوال مطرح است که اگر ایران بخواهد، چقدر طول می‌کشد تا بقیه سلاح هسته‌ای را تولید کند و احتمالاً آن را به اندازه‌ای کوچک کند که بتوان آن را در یک سیستم پرتاب مانند موشک بالستیک قرار داد. تخمین این موضوع بسیار دشوارتر است زیرا مشخص نیست ایران چقدر دانش دارد.

تخمین‌ها در مورد اینکه ایران برای ساخت سلاح هسته‌ای به چه مدت زمان نیاز دارد، عموماً بین ماه‌ها تا حدود یک سال متغیر است.

گروسی روز سه‌شنبه در پاسخ به این سوال که تولید بمب توسط ایران چقدر طول می‌کشید، به سی‌ان‌ان گفت: «قطعاً برای فردا نبود... فکر نمی‌کنم مسئله سال‌ها باشد.»

ه گفته آژانس بین‌المللی اتمی، تا زمان حملات اسرائیل، ایران اورانیوم را تا ۶۰ درصد خلوص غنی می‌کرد
100%
ه گفته آژانس بین‌المللی اتمی، تا زمان حملات اسرائیل، ایران اورانیوم را تا ۶۰ درصد خلوص غنی می‌کرد

و آیا چنین خواهد شد؟

آژانس‌های اطلاعاتی ایالات متحده و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی معتقدند که ایران یک برنامه هماهنگ تسلیحات هسته‌ای داشته که در سال ۲۰۰۳ آن را متوقف کرده است. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش سال ۲۰۱۵ خود اعلام کرد که ایران روی جنبه‌هایی از تسلیحاتی‌سازی کار می‌کرده و برخی از کارها تا اواخر سال ۲۰۰۹ ادامه داشته است. گروسی این ماه گفت که آخرین یافته‌های آن هنوز هم به طور کلی با این موضوع مطابقت دارد.

ایران داشتن برنامه تسلیحات هسته‌ای را انکار می‌کند، اگرچه علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی گفته است که اگر بخواهد، رهبران جهان «نمی‌توانند ما را متوقف کنند».

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرده است که در مورد اظهارات مقامات ارشد سابق در مورد توانایی ایران در ساخت بمب نگرانی‌هایی دارد.

دیپلومات‌ها گفتند که این اظهارات شامل مصاحبه تلویزیونی علی اکبر صالحی، رئیس سابق سازمان انرژی اتمی ایران، نیز می‌شود که در آن او تولید سلاح هسته‌ای را به ساخت ماشین تشبیه کرد و گفت ایران می‌داند چگونه تمام قطعات مورد نیاز را بسازد.

در نتیجه توقف اجرای مفاد توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ توسط ایران، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دیگر نمی‌تواند به طور کامل بر تولید و موجودی سانتریفیوژهای ایران نظارت کند و دیگر نمی‌تواند بازرسی‌های سرزده انجام دهد. این امر گمانه‌زنی‌هایی را در مورد اینکه آیا ایران ممکن است یک سایت غنی‌سازی مخفی راه‌اندازی کرده باشد، برانگیخته است، اما هیچ نشانه‌ای قطعی از وجود چنین سایتی وجود ندارد.

یک مهاجر افغان در حمله اسرائیل به تهران جان باخت

۲۸ جوزا ۱۴۰۴، ۱۱:۱۵ (‎+۱ گرینویچ)

منابع از ایران به افغانستان اینترنشنال گفتند که در حملات اسرائیل به ایران یک جوان ۱۸ ساله افغان به نام عبدالولی شام دوشنبه در منطقه تهران‌پارس کشته شده است. به گفته شاهدان، همزمان پنج افغان دیگر که با عبدالولی در این منطقه تهران کارگری می‌کردند، زخمی شده‌اند.

منابع به افغانستان اینترنشنال گفتند عبدالولی باشنده ولسوالی مرغاب، روستای رغسکن ولایت غور بود. پدر عبدالولی گفت فرزندنش شش ماه پیش برای کارگری به ایران رفته بود.

به گفته منابع، پنچ شهروند افغانستان که در این حمله زخمی شده‌اند، نیز باشندگان ولسوالی‌های مرغاب، چهارسده و مرکز ولایت غور هستند. منابع افزودند که این شهروندان افغانستان در یک ساختمان در حال ساخت، در منطقه تهران‌پارس مشغول کار بودند.

ویدیویی که از جریان این رویداد به افغانستان اینترنشنال رسیده نشان می‌دهد که یک کارگر افغان در جریان حملات و صدای شلیک از عبدالولی و دیگر همکارانش می‌خواهد ساختمان را تخلیه کنند. او در این ویدیو به تکرار، عبدالولی را صدا می‌زند.

در روزهای اخیر خبرهایی مبنی بر کشته شدن شماری از افغان‌های مقیم ایران، در حملات هوایی اسرائیل، منتشر شده است. تاکنون آمار دقیقی از این قربانیان در دست نیست.

«گنجشک درنده» به زیرساخت‌های پولی جمهوری اسلامی حمله کرد

۲۸ جوزا ۱۴۰۴، ۱۰:۲۵ (‎+۱ گرینویچ)

گروه هکری «گنجشک درنده» می‌گوید صرافی ارز دیجیتال ایرانی نوبیتکس را به دلیل «تامین مالی فعالیت‌های تروریستی جمهوری اسلامی» هک کرده و ۴۸ میلیون دالر آن را منتقل کرده است. نوبیتکس در اطلاعیه‌ای خبر «دسترسی غیرمجاز به زیرساخت‌های اطلاع‌رسانی» این صرافی را تایید کرد.

این گروه هکری روز چهارشنبه، ۲۸ جوزا با انتشار تصاویری اعلام کرد که در ۲۴ ساعت آینده اطلاعات داخلی صرافی ارز دیجیتال نوبیتکس را منتشر خواهد کرد.

در این تصاویر مشاهده می‌شود که حدود ۴۸ میلیون دالر از دارایی‌های نوبیتکس به حسابی که نام آن یک عبارت انتقادی از سپاه پاسداران است، منتقل شده است.

این گروه هکری نوشت: «صرافی نوبیتکس در قلب تلاش‌های رژیم برای تامین مالی ترور در سراسر جهان قرار دارد و مهم‌ترین ابزار برای دور زدن تحریم‌های بین‌المللی توسط رژیم است.»

گروه هکری «گنجشک درنده» همچنین به کاربران هشدار داد که هر دارایی که در این صرافی باقی بماند در معرض خطر خواهد بود و دارایی‌های کاربران را به سمت نابودی سوق خواهد داد.

این گروه افزود: «نوبیتکس حتی به ظاهر نیز تلاش برای دور زدن تحریم‌ها را پنهان نمی‌کند، بلکه به صراحت در سایت خود آموزش می‌دهد. وابستگی رژیم به این صرافی به حدی است که کار کردن در نوبیتکس جایگزین خدمت سربازی محسوب می‌شود.»

نوبیتکس در پاسخ به این حمله گفت که صبح روز چهارشنبه نشانه‌هایی از دسترسی غیرمجاز به بخشی از زیرساخت‌های اطلاع‌رسانی و کیف پول گرم را شناسایی کرده و تمام دسترسی‌های متوقف شده است.

این صرافی تاکید کرد که درحال بررسی دقیق ابعاد این حمله است. نوبیتکس نوشت: «دارایی کاربران مطابق استانداردهای ذخیره سرد در امنیت کامل است و این حمله فقط بخشی از دارایی کیف‌پول‌های گرم را تحت تاثیر قرار داده است.»

پیشتر، خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، حمله سایبری به بانک سپه و اختلال در خدمات آنلاین آن را تایید کرد و گروه هکری «گنجشک درنده» مسئولیت این حمله سایبری را برعهده گرفت.

نمایندگان کانگرس با ارایه طرحی خواستار جلوگیری از مداخله نظامی امریکا در ایران شدند

۲۷ جوزا ۱۴۰۴، ۲۳:۰۷ (‎+۱ گرینویچ)

هم‌زمان با تهدید ترامپ برای پیوستن به اسرائیل در جنگ با ایران، ائتلافی غیرمنتظره از نمایندگان جمهوری‌خواه و دموکرات در کانگرس امریکا برای جلوگیری از ورود نیروهای امریکایی به این درگیری بدون تایید کانگرس اقدام کرده‌ است.

این نمایندگان پیش نویس طرحی برای «ممانعت از دخالت ایالات متحده» در درگیری میان اسرائیل و ایران را ارائه کردند.

این طرح را توماس ماسی، نماینده جمهوری‌خواه، روز سه‌شنبه، به همراه چند نماینده دموکرات، به مجلس نمایندگان ارائه کرد.تیم کین، سناتور دموکرات، نیز نسخه مشابهی را به سنا ارائه داده است.

ماسی در شبکه اکس نوشت: «این جنگ ما نیست. اما اگر هم باشد، قانون اساسی ما می‌گوید کانگرس باید تصمیم‌گیرنده باشد.»

ایلهان عمر و الکساندریا اوکاسیو-کورتز، نمایندگان دموکرات، حمایت خود را از این طرح اعلام کردند. دفتر ماسی تایید کرد که گرگ کاسار، رئیس یک فراکسیون کانگرس و چند نماینده دیگر نیز از این قطعنامه حمایت می‌کنند.

این اقدام ساعاتی پس از ترک زودهنگام نشست گروه هفت در کانادا توسط ترامپ صورت گرفت، جایی که او خواستار «تسلیم بی‌قیدوشرط» ایران پس از حملات هوایی اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای این کشور شد.

الکس فایفر، سخنگوی کاخ سفید، گزارش‌های دخالت امریکا در درگیری را رد کرد و گفت: «نیروهای امریکایی در حالت دفاعی هستند و این وضعیت تغییری نکرده است. ما از منافع امریکا دفاع خواهیم کرد.» با این حال، هواپیماها و کشتی‌های نظامی امریکا به خاورمیانه منتقل شده‌اند.

آکسیوس روز سه شنبه گزارش داد که در نشست شورای امنیت ملی امریکا به ریاست دونالد ترامپ، گزینه پیوستن به عملیات اسرائیل بحث شده است. در عین حال، ترامپ از اعزام نمایندگان خود برای دیدار با مقام‌های ایرانی جهت از سرگیری مذاکرات اتمی منصرف شده است.

ترامپ در کارزار انتخاباتی خود وعده داده بود امریکا را از جنگ‌های خارجی دور نگه‌دارد. در اردوگاه ترامپ اختلاف میان حامیان حمله به ایران و خودداری از ورود به یک جنگ دیگر در خاورمیانه تشدید شده است و منتقدان این جنگ عملا صدای مخالفت خود را بلند کرده اند.

این قطعنامه‌ها از جایگاه ویژه‌ای برخوردارند و باید به رأی گذاشته شوند، هرچند رهبران جمهوری‌خواه مجلس اخیراً اقداماتی برای تضعیف چنین تلاش‌هایی انجام داده‌اند.

رو کنا، نماینده دموکرات و از حامیان این قطعنامه، هشدار داد که ممانعت از رای‌گیری در صحن عمومی می‌تواند رای‌دهندگان جمهوری‌خواه را خشمگین کند. او افزود: «این فرصتی برای دموکرات‌هاست تا دوباره حزب ضدجنگ شوند. ما باید صریحاً از ترامپ بخواهیم به مواضع ضدجنگ خود پایبند بماند.»

مارجوری تیلور گرین، نماینده محافظه‌کار جمهوری‌خواه که با دخالت امریکا در حملات هوایی اسرائیل علیه ایران مخالف است، به گاردین گفت: «من با جنگ‌های خارجی و تغییر رژیم مخالفم، اما فعلاً نیازی به حمایت از قطعنامه ماسی نمی‌بینم، زیرا به ایران حمله نکرده‌ایم. به ترامپ اعتماد دارم که این درگیری خطرناک را بدون افروختن جنگ به صلح منتهی کند. اگر شرایط تغییر کند، شاید حمایت کنم. باید منتظر ماند.»

آکسیوس: ترامپ در حال بررسی پیوستن به جنگ علیه جمهوری اسلامی است

۲۷ جوزا ۱۴۰۴، ۲۲:۴۶ (‎+۱ گرینویچ)

نشست شورای امنیت ملی امریکا برای بحث و بررسی جنگ جمهوری اسلامی و اسرائیل و احتمال مداخله مستقیم امریکا در عملیات نظامی، سه‌شنبه ۲۷ جوزا برگزار شد و پس از یک ساعت به کار خود پایان داد.

وب‌سایت آکسیوس نوشت دونالد ترامپ روز سه‌شنبه حدود یک ساعت و ۲۰ دقیقه با تیم امنیت ملی خود در اتاق بحران کاخ سفید دیدار کرد تا درباره سیاست ایالات متحده در قبال جنگ میان اسرائیل و ایران تصمیم‌گیری کند.

سه مقام امریکایی گفته‌اند ترامپ به‌طور جدی در حال بررسی پیوستن به جنگ و انجام حمله‌ای از سوی امریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران، به‌ویژه تاسیسات زیرزمینی غنی‌سازی اورانیوم در فردو است.

ترامپ برای تمرکز بر موضوع ایران زودتر از موعد از نشست گروه هفت بازگشت و شب گذشته به خبرنگاران در هواپیمای ایر فورس وان گفت که به «آتش‌بس» علاقه‌ای ندارد، بلکه خواستار «پایانی واقعی» جنگ و برنامه هسته‌ای ایران است.

کاخ سفید ایده دیدار مستقیم با مقام‌های ایرانی را برای همین هفته بررسی کرده است، اما ترامپ گفت این موضوع «بستگی به اتفاقاتی دارد که وقتی به واشنگتن بازگردم رخ خواهد داد.»

دو مقام اسرائیلی به آکسیوس گفتند که بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل و دستگاه دفاعی این کشور همچنان معتقدند ترامپ به‌زودی به جنگ خواهد پیوست و تاسیسات زیرزمینی غنی‌سازی ایران در فردو را بمباران خواهد کرد.

در ادامه تنش‌های شدید نظامی میان جمهوری اسلامی ایران و اسرائیل، تحولات سیاسی و دیپلماتیک نیز وارد مرحله تازه‌ای شده‌اند.

لغو دیدارهای هسته‌ای

در حالی که تا روز گذشته گمانه‌زنی‌هایی درباره احتمال مذاکره مستقیم میان امریکا و جمهوری اسلامی وجود داشت، شبکه سی‌ان‌ان به نقل از منابع آگاه گزارش داده که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا، از تصمیم پیشین خود برای اعزام مقام‌های ارشد به تهران تجدیدنظر کرده است.

این اقدام هم‌زمان با برگزاری نشست فوق‌العاده شورای امنیت ملی امریکا با حضور شخص ترامپ برای بررسی پیامدهای جنگ در خاورمیانه صورت گرفت.

پیش از برگزاری این نشست که یک ساعت طول کشید، کاخ سفید اعلام کرده بود که ترامپ همچنان به‌دنبال یافتن راهی «دائمی» برای پایان دادن به «درگیری بی‌پایان با ایران» است، اما تاکید کرد که هر تصمیمی درباره دیپلوماسی با جمهوری اسلامی، مستقیماً به اراده رئیس‌جمهور وابسته است.

در همین حال، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در موضع‌گیری تازه‌ای اعلام کرد: «پس از پیروزی بر جمهوری اسلامی، خاورمیانه‌ای متفاوت شکل خواهد گرفت.»

او ابراز اطمینان کرد که اسرائیل به اهداف خود خواهد رسید.

مشاور امنیت ملی اسرائیل نیز تاکید کرد که عملیات جاری بدون آسیب رساندن به تاسیسات هسته‌ای فردو پایان نخواهد یافت.

در واکنش به این تحولات، امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، نسبت به تلاش برای تغییر حکومت در ایران از طریق اقدام نظامی هشدار داد و آن را «بزرگترین اشتباه» خواند.

او با یادآوری تجارب تلخ در عراق و لیبیا، خواستار استفاده از ابزارهای دیپلوماتیک شد و گفت امریکا نقشی کلیدی در بازگرداندن طرف‌ها به میز مذاکره دارد.

این مجموعه مواضع متناقض، در حالی بیان می‌شود که حملات اسرائیل به مراکز حساس در ایران ادامه دارد و جمهوری اسلامی نیز ادعا می‌کند که در حال آماده‌سازی پاسخ‌های نظامی و سیاسی است.

اکنون چشم‌انداز مسیر پیش رو، میان گزینه‌های دیپلماسی، تشدید تنش و یا حتی درگیری تمام‌عیار، به‌شدت مبهم و شکننده شده است.