• العربية
  • پښتو
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • پښتو
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

از کارمندی تا سوزن‌دوزی؛ زنان تحصیل‌کرده قندهاری به خامک‌دوزی روی آورده‌اند

خاطره اسحاقزی

خبرنگار

۶ اسد ۱۴۰۵، ۲۲:۴۷ (‎+۱ گرینویچ)

شماری از زنان تحصیل‌کرده در قندهار که به‌دلیل ممنوعیت کار زنان شغل خود را از دست داده‌اند، برای تأمین هزینه‌های زندگی به خامک‌دوزی روی آورده‌اند. آنان می‌گویند درآمد این کار در مقایسه با زمان و زحمتی که صرف می‌کنند، ناچیز است و تنها بخشی از نیازهای خانواده‌ شان را تأمین می‌کند.

پس از به قدرت رسیدن طالبان، زنان کارمند در نهادهای دولتی و خصوصی در قندهار خانه‌نشین شدند. شماری از آنان مجبور شدند که به دوختن یخن‌های سنتی قندهاری روی بیاورند.

نجلا الهام که پیش‌تر در دولت کار می‌کرد، به افغانستان اینترنشنال گفت پیش از بازگشت طالبان به قدرت، هزینه‌های زندگی خود را با معاشش تأمین می‌کرد، اما پس از ممنوعیت کار زنان، ناچار شد در خانه خامک‌دوزی کند.

او گفت یادگیری این هنر در آغاز برایش دشوار بود، اما اکنون با درآمد آن بخشی از نیازهای خانواده‌اش را تأمین می‌کند.

فریبا اسلم، فارغ دانشکده اداره عامه دانشگاه قندهار، نیز از جمله زنانی است که پس از از دست دادن شغلش به خامک‌دوزی روی آورده است.

او قبلا در بخش توزیع کمک‌های بشردوستانه کار می‌کرد، اما اکنون همراه خواهرانش که تحصیل آنان ناتمام مانده است، یخن‌های سنتی قندهاری می‌دوزند.

خانم اسلم گفت با وجود داشتن تحصیلات عالی، برای دوخت یک یخن حدود سه ماه کار می‌کند، اما در پایان حتی ۱۰ هزار افغانی نیز به دست نمی‌آورد.

او ابراز امیدواری کرد که روزی بتواند به شغل پیشین خود بازگردد و در رشته‌ای که تحصیل کرده است، خدمت کند.

درآمد اندک در برابر ماه‌ها کار

دوخت دستی یخن‌های خامک‌دوز یکی از مشاغلی است که به تنها منبع درآمد بسیاری از زنان و خانواده‌های نیازمند در قندهار تبدیل شده است. با این حال، رکود اقتصادی تقاضا برای صنایع دستی را نیز کاهش داده است.

محمد اشرف، فروشنده یخن‌های خامک‌دوزی در قندهار، به افغانستان اینترنشنال گفت بازار این محصولات در مقایسه با گذشته رونق خود را از دست داده است.

او افزود مردم همچنان به یخن‌های خامک‌دوزی علاقه دارند، اما بسیاری از آنان توانایی خرید این محصولات را ندارند.

بی‌بی صاحبه که از حدود ۱۰ سال پیش یخن‌های سنتی می‌دوزد، گفت: «ماه‌ها روی یک یخن کار می‌کنم، اما دکانداران به بهانه کسادی بازار می‌خواهند آن را با قیمت بسیار پایین بخرند.»

او گفت در گذشته سفارش‌های زیادی دریافت می‌کرد، اما اکنون بدون سفارش یخن می‌دوزد و آن را برای فروش به بازار می‌برد.

به گفته زنان خامک‌دوز، پایین‌بودن قیمت‌ها سبب شده است که درآمد حاصل از چند ماه کار، حتی برای تأمین هزینه‌های اولیه یک خانواده نیز کافی نباشد.

رقابت ماشین و دستان زنان خامک‌دوز

یخن‌های دست‌دوز قندهاری از صنایع دستی قدیمی افغانستان به شمار می‌رود. این یخن‌ها در گذشته نه‌تنها در قندهار و دیگر ولایت‌های افغانستان بازار گسترده‌ای داشت، بلکه تاجران آن‌ها را به پاکستان، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، قطر، آلمان، بریتانیا، کانادا و امریکا نیز صادر می‌کردند.

افغان‌های مقیم خارج معمولاً این یخن‌ها را برای لباس‌های سنتی و استفاده در عیدها، عروسی‌ها و دیگر مراسم خریداری می‌کردند.

با این حال، مشکلات اقتصادی، کاهش صادرات و افزایش تولید یخن‌های خامک‌دوز ماشینی در سال‌های اخیر، بازار محصولات دست‌دوز را کم‌رونق کرده است. یخن‌های ماشینی در زمان کمتر و با هزینه پایین‌تر آماده می‌شود و همین مسئله رقابت را برای زنان خامک‌دوز دشوارتر کرده است.

با وجود کاهش فروش، یخن‌های خامک‌دوزی قندهاری به‌دلیل کیفیت، زیبایی و ارزش هنری، همچنان در میان افغان‌های داخل و خارج از کشور جایگاه ویژه‌ای دارد.

زنان خامک‌دوز قندهار می‌گویند حمایت از صنایع دستی و فراهم‌شدن بازارهای داخلی و خارجی می‌تواند درآمد آنان را افزایش دهد. با این حال، بسیاری از زنان تحصیل‌کرده‌ای که به این کار روی آورده‌اند، خامک‌دوزی را جایگزین حرفه اصلی خود نمی‌دانند و امیدوارند بار دیگر اجازه کار در رشته‌های تخصصی‌شان را پیدا کنند.

پربازدیدترین‌ها

طالبان فعالیت ۷ دانشگاه خصوصی را تعلیق و جواز ۲ دانشگاه را لغو کرد
۱

طالبان فعالیت ۷ دانشگاه خصوصی را تعلیق و جواز ۲ دانشگاه را لغو کرد

۲

وزیر عدلیه طالبان رهبران هزاره را احضار کرد

۳

۴۴ خانواده در خوست معاون وزیر داخله طالبان را به غصب زمین متهم کردند

۴

مشاهده «اشیای ناشناس» در آسمان افغانستان در اسناد تازه پنتاگون

۵

بزرگترین چالش‌های طالبان پنج سال پس از ورود به کابل

•
•
•

مطالب بیشتر

مسئول امور افغانستان در وزارت خارجه بریتانیا معرفی شد

۶ اسد ۱۴۰۵، ۱۳:۳۳ (‎+۱ گرینویچ)
100%

استیون داتی، نماینده حزب کارگر و دستیار وزیر خارجه بریتانیا، مسئول پرونده‌های افغانستان و پاکستان، خاورمیانه و شمال افریقا، تحریم‌ها، امور قونسلی و مدیریت بحران منصوب شد.

داتی روز دوشنبه، پنجم اسد، در اکس نوشت که از پذیرفتن این مسئولیت‌ها «مفتخر» است و هم‌زمان از شهروندان بریتانیایی نیازمند کمک در خارج از کشور حمایت خواهد کرد.

استیون داتی نخستین‌بار در نوامبر ۲۰۱۲ از حوزه انتخاباتی کاردیف جنوبی و پنارث در ولز وارد مجلس عوام شد و از آن زمان به‌ طور پیوسته نماینده این حوزه بوده است. او پیش از ورود به سیاست، در سازمان‌های بشردوستانه و توسعه‌ای از جمله ورلد ویژن و بخش‌های مختلف آکسفام فعالیت کرده و سابقه کار با مجمع پارلمانی سازمان امنیت و همکاری اروپا را نیز دارد.

با سپرده‌شدن پرونده افغانستان به استیون داتی، او در سطح سیاسی مسئول پیگیری و هماهنگی سیاست بریتانیا در قبال افغانستان خواهد بود. این نقش شامل نظارت بر موضع لندن درباره طالبان، تماس‌های دیپلوماتیک با کشورهای منطقه و متحدان بریتانیا و پاسخ‌گویی به پرسش‌های پارلمان درباره تحولات افغانستان می‌شود.

داتی همچنین در تصمیم‌گیری‌های مرتبط با کمک‌های بشردوستانه و برنامه‌های توسعه‌ای بریتانیا برای افغانستان نقش خواهد داشت. موضوع تحریم‌ها علیه افراد و نهادهای مرتبط با طالبان نیز در حوزه مسئولیت‌های او قرار می‌گیرد، زیرا پرونده تحریم‌ها هم‌زمان به او سپرده شده است.

رسیدگی سیاسی به امور قونسلی و وضعیت شهروندان بریتانیایی در افغانستان یا بحران‌های احتمالی مرتبط با این کشور نیز بخشی از وظایف او خواهد بود.

واکنش چهره‌های افغان

مجیب‌الرحمان رحیمی، از مقام‌های پیشین حکومت افغانستان، از استیون داتی خواست سیاست بریتانیا در قبال طالبان بر اصول، حقوق بشر و آزادی‌های مردم افغانستان، به‌ویژه زنان و دختران، استوار باشد. او تاکید کرد که بریتانیا برای حمایت از امنیت، دموکراسی و حقوق اساسی در افغانستان هزینه‌های سنگینی، هم از نظر منابع و هم از نظر جان انسان‌ها، پرداخته است و این سرمایه‌گذاری نباید به سکوت یا سازش با «حکومت سرکوبگر» بینجامد. رحیمی همچنین از دولت بریتانیا خواست در کنار نیروهای دموکراتیک، مدافعان حقوق بشر، زنان و حامیان یک نظام سیاسی مشروع، همه‌شمول و نماینده مردم افغانستان بایستد.

لطف‌الله نجفی‌زاده، روزنامه‌نگار افغان، نیز نوشته است که بریتانیا همچنان یکی از کمک‌کنندگان مهم افغانستان است. او گفته است هم‌زمان با نزدیک‌شدن به پنجمین سال حاکمیت طالبان و بیست‌وپنجمین سالگرد حملات یازدهم سپتامبر، زمان آن رسیده است که رویکرد بین‌المللی در قبال افغانستان دوباره ارزیابی شود.

فوزیه کوفی، عضو پیشین مجلس نمایندگان افغانستان، انتصاب داتی را در «زمانی حساس» مهم خوانده و گفته است که افغانستان و منطقه با چالش‌های چندلایه روبه‌رو هستند.

داتی به ‌تنهایی تعیین‌کننده سیاست بریتانیا درباره افغانستان نیست. تصمیم‌های نهایی در هماهنگی با وزیر خارجه، کابینه و دیگر نهادهای دولتی گرفته می‌شود. همچنین موضوعاتی مانند پناهندگی، اقامت، ویزا و اخراج افغان‌ها عمدتا در صلاحیت وزارت داخله بریتانیا قرار دارد، هرچند وزارت خارجه می‌تواند در موارد قونسلی و سیاست خارجی در این پرونده‌ها نقش داشته باشد.

نماینده پیشین پاکستان: عملکرد طالبان آینده ثبات آسیای جنوبی و مرکزی را تعیین می‌کند

۵ اسد ۱۴۰۵، ۲۳:۰۱ (‎+۱ گرینویچ)
100%

آصف درانی، نماینده پیشین پاکستان برای افغانستان می‌گوید که نحوه برخورد طالبان با مسئله شبه‌نظامیان خارجی در افغانستان، نه‌تنها بر تلاش این گروه برای کسب مشروعیت بین‌المللی اثر می‌گذارد، بلکه آینده ثبات در آسیای جنوبی و مرکزی را نیز تعیین خواهد کرد.

او حاکمیت طالبان را « بزرگترین تهدید امنیتی» برای پاکستان توصیف کرد.

او در مقاله‌ای در روزنامه پاکستانی نیوز که دوشنبه منتشر شد، نوشت که پنج سال پس از بازگشت طالبان به کابل، پاکستان با بحران امنیتی گسترده‌تری روبه‌رو شده است.

به گفته او، شمار و پیچیدگی حملات در خیبرپختونخوا و بلوچستان افزایش یافته و نظامیان، نیروهای پولیس، بزرگان قومی و غیرنظامیان همچنان در این حملات کشته می‌شوند.

این دیپلومات پیشین به گزارش‌های سازمان ملل درباره حضور تحریک طالبان پاکستان، القاعده، جنبش اسلامی اوزبیکستان و جنبش اسلامی ترکستان شرقی در افغانستان اشاره کرده است.

او نوشته است که پرسش اصلی، توانایی و اراده طالبان برای مقابله با این گروه‌ها است.

طالبان بارها گفته است که اجازه نمی‌دهد از خاک افغانستان علیه کشورهای دیگر استفاده شود. با این حال، نویسنده مقاله معتقد است ادامه حملات در پاکستان، اعتبار این تضمین‌ها را زیر سوال برده است.

او نوشت: «تضمین‌های دیپلوماتیک نمی‌تواند جای اقدامات قابل سنجش را بگیرد.»

به گفته این مقام پیشین پاکستانی، طالبان نمی‌تواند از یک‌سو خواهان برخورداری از حقوق و امتیازات یک حکومت مستقل باشد و از سوی دیگر مسئولیت فعالیت گروه‌های مسلح در مناطق تحت کنترول خود را نپذیرد.

او نوشت: «آزمون اصلی طالبان این است که آیا به‌عنوان یک حکومت مسئول، مانع استفاده از خاک افغانستان علیه کشورهای همسایه می‌شود یا خیر. نحوه عملکرد این گروه، هم بر تلاش افغانستان برای کسب مشروعیت بین‌المللی اثر می‌گذارد و هم بر آینده ثبات در آسیای جنوبی، آسیای میانه و فراتر از آن.»

او همچنین از پاکستان خواسته است تعامل با طالبان را ادامه دهد، اما همکاری‌های امنیتی و دیپلوماتیک را به اقدامات عملی و قابل بررسی علیه تمام گروه‌های مسلح مشروط کند.

درانی پیشنهاد کرده است که پاکستان همکاری امنیتی خود را با چین، ایران، روسیه و کشورهای آسیای میانه گسترش دهد و شواهد مربوط به حملات فرامرزی را در اختیار سازمان ملل قرار دهد.

به گفته درانی، افزایش شدت و پیچیدگی حملات تروریستی در ایالت‌های خیبر پختونخوا و بلوچستان، نشان می‌دهد که این وضعیت از یک بحران ساده گذشته و به یک رقابت جیوپولیتیکی گسترده‌تر تبدیل شده است.

پاکستان طالبان را متهم می‌کند که زمینه حمایت هند از شبه‌نظامیان بلوچ را فراهم کرده است. درانی می‌گوید اسلام‌آباد باور ندارد که کشورهای دخیل در افغانستان، استفاده از گروه‌های نیابتی را کنار گذاشته باشند.

او خاطرنشان کرد که برخلاف دیگر همسایگان افغانستان، تنها پاکستان است که روزانه با خشونت‌های مداوم فرامرزی دست‌وپنجره نرم می‌کند.

درانی نوشت: «نگرانی‌های پاکستان با در نظر گرفتن رقابت‌های گسترده جیوپولیتیکی پیچیده‌تر می‌شود. این کشور هم‌زمان با تهدید تروریسم در غرب، تنش مستمر با هند در شرق، فشارهای اقتصادی در داخل و افزایش رقابت استراتژیک میان قدرت‌های بزرگ روبه‌رو است.»

یک ماه پس از وعده سخنگوی طالبان؛ «کسی سراغ پرونده صدیقه را نگرفته است»

۵ اسد ۱۴۰۵، ۲۰:۵۲ (‎+۱ گرینویچ)
•
وحید پیمان
100%

یک ماه از وعده ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان، برای پیگیری پرونده صدیقه، دختر ۱۷ ساله زندانی در بادغیس، می‌گذرد. خانواده او می‌گوید تاکنون هیچ اقدام موثری انجام نشده و صدیقه همچنان در زندان است.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان، روز ششم سرطان و پس از نشر گزارش افغانستان اینترنشنال درباره صدیقه گفته بود که درخواست خانواده او را پیگیری خواهند کرد.

خانواده صدیقه می‌گوید که این وعده امید تازه‌ای برای آزادی او ایجاد کرد، اما با گذشت یک ماه هیچ تغییری در پرونده‌اش به وجود نیامده است.

صدیقه، دختر ترکمن از روستای موریچاق ولسوالی بالامرغاب ولایت بادغیس، نزدیک به دو سال است که در زندان به سر می‌برد.

بستگان او می‌گویند صدیقه به دلیل مخالفت با ازدواج اجباری با خدای‌نظر، مردی کهن‌سال و بانفوذ، زندانی شده است.

شکوفه فرهنگ، فعال حقوق زنان ترکمن، به افغانستان اینترنشنال گفت که با وجود وعده ذبیح‌الله مجاهد، وضعیت پرونده صدیقه تغییری نکرده است.

او گفت: «خانواده صدیقه با شنیدن وعده آقای مجاهد بسیار خرسند شد. امید دوباره به خانواده برگشت و همه منتظر اجرای عدالت بودند. اما عدالت اجرا نشد، هیچ هیئتی برای بررسی پرونده نیامد و هیچ اقدام عملی صورت نگرفت.»

یکی از نزدیکان صدیقه که نخواست نامش فاش شود، گفت: «پس از وعده آقای مجاهد تصور می‌کردیم به اجرای عدالت در پرونده صدیقه نزدیک شده‌ایم.»

  • سخنگوی طالبان می‌گوید پرونده «دختر ۱۷ ساله» در زندان بادغیس را تعقیب می‌کند

    سخنگوی طالبان می‌گوید پرونده «دختر ۱۷ ساله» در زندان بادغیس را تعقیب می‌کند

نزدیکان صدیقه می‌گویند وضعیت روحی او مناسب نیست و بلاتکلیفی پرونده، فشار روانی بر صدیقه و خانواده‌اش را افزایش داده است.

به گفته شکوفه فرهنگ، در این مدت تنها دو کارمند یوناما با صدیقه در زندان دیدار کرده‌اند. او افزود که خانواده صدیقه باور دارد که نفوذ خدای‌نظر در نهادهای محلی و محاکم بالامرغاب مانع رسیدگی مستقل به این پرونده شده است.

این فعال حقوق زنان افزود که شماری از جوانان ترکمن قصد داشتند در اعتراض به ادامه زندانی‌بودن صدیقه گردهمایی برگزار کنند، اما طالبان آنان را بازداشت کرد. این افراد بعداً آزاد شدند.

ادعای فشار بر بزرگان و جوانان ترکمن

یک منبع نزدیک به خانواده صدیقه که نخواست نامش فاش شود، به افغانستان اینترنشنال گفت که این پرونده فشار بر شماری از بزرگان قومی و جوانان روستای موریچاق را افزایش داده است.

نزدیکان صدیقه می‌گویند دادگاه ولسوالی بالامرغاب برای شماری از جوانانی که قصد اعتراض به نحوه رسیدگی به این پرونده را داشتند، حکم بازداشت صادر کرده است.

خانواده صدیقه ادعا می‌کند که ولسوال طالبان در بالامرغاب پیشنهاد کرده است این دختر برای سه روز به خدای‌نظر سپرده شود تا پرونده از راه مصالحه پایان یابد.

نزدیکان صدیقه همچنین می‌گویند محکمه مرافعه بادغیس از خانواده او خواسته است رضایت شاکی را به دست آورد و با پرداخت پول، زمینه مصالحه را فراهم کند.

پرونده‌ای که هفت سال پیش آغاز شد
پرونده صدیقه به سال ۱۳۹۸ بازمی‌گردد. او در آن زمان حدود ۹ سال داشت. بر اساس اسنادی که افغانستان اینترنشنال بررسی کرده است، پدر صدیقه به مواد مخدر معتاد بود و پس از یک درگیری خانوادگی از سوی یکی از فرماندهان محلی طالبان زندانی شد.

  • پنج سال زندان برای «نه» گفتن؛ روایت دختری که حاضر نشد تسلیم ازدواج اجباری شود

    پنج سال زندان برای «نه» گفتن؛ روایت دختری که حاضر نشد تسلیم ازدواج اجباری شود

این فرمانده، پدر صدیقه را به خدای‌نظر سپرد. خدای‌نظر در آن زمان از حامیان مالی طالبان و مسئول زندان این گروه در منطقه بود.

پس از آزادی، پدر صدیقه به‌عنوان خدمتکار در خانه خدای‌نظر ماند و خانواده‌اش نیز در ساختمانی کنار خانه او زندگی می‌کرد.

در سال ۱۳۹۹، خدای‌نظر خواستار ازدواج با صدیقه شد. او در آن زمان حدود ۶۵ سال داشت و دارای سه همسر بود.

نزدیکان صدیقه می‌گویند خدای‌نظر مدعی شد که پدر این دختر ۴۰۰ هزار افغانی به او بدهکار است و اگر نتواند این پول را بپردازد، باید صدیقه را به نکاح او درآورد.

خدای‌نظر در عریضه‌ای به محکمه طالبان ادعا کرده است که پدر صدیقه، دخترش را در بدل ۱۰۰ هزار افغانی و یک قطعه زمین به نکاح شرعی او درآورده است.

صدیقه این ادعا را رد کرده و گفته است که هرگز به پدرش اجازه نداده بود که از طرف او با این ازدواج موافقت کند. به گفته صدیقه، خدای‌نظر پدرش را زندانی کرده و با فشار از او وعده ازدواج گرفته بود.

اسناد بررسی‌شده از سوی افغانستان اینترنشنال نشان می‌دهد که روایت‌های دو شاهد معرفی‌شده از سوی خدای‌نظر درباره این ازدواج با یکدیگر هم‌خوانی نداشته است.

محکمه ابتدایی طالبان در ولسوالی بالامرغاب روز ۲۸ اسد ۱۳۹۹ به سود صدیقه فیصله کرد. محکمه مرافعه بادغیس نیز روز چهارم سنبله ۱۴۰۰ این فیصله را تأیید کرد و صدیقه را در این پرونده برحق دانست.

با بازگشت طالبان به قدرت، خدای‌نظر صدیقه را به خانه خود برد. نزدیکان این دختر می‌گویند او دست‌کم شش ماه در آنجا نگه داشته شد.

پس از آن، شماری از بزرگان محل صدیقه را از خانه خدای‌نظر بیرون کردند و به خانواده‌اش سپردند.

پرونده بار دیگر به محاکم طالبان ارجاع شد. نزدیکان صدیقه می‌گویند دیوان مدنی ریاست تمیز زون غرب روز دهم سنبله ۱۴۰۳، برخلاف دو فیصله قبلی، علیه او تصمیم گرفت و دستور زندانی‌شدنش را صادر کرد.

خانواده صدیقه برای تغییر این تصمیم، اسناد و عریضه‌های خود را به دفتر هبت‌الله آخندزاده در قندهار فرستاد.

به گفته خانواده، محکمه تمیز قندهار نیز روز ۱۵ عقرب ۱۴۰۳ علیه صدیقه تصمیم گرفت. نزدیکان او می‌گویند هیچ حکم مکتوبی به خانواده داده نشد و دستور بازداشت به‌صورت شفاهی و از طریق تماس تلفنی صادر شد.

صدیقه سپس به زندان قلعه‌نو، مرکز ولایت بادغیس، منتقل شد. خانواده‌اش می‌گوید او به پنج سال زندان محکوم شده و حدود سه سال دیگر از مدت محکومیتش باقی مانده است.

قربان‌گل، مادر صدیقه، پیش‌تر در ویدیویی گفته بود که دخترش در زندان بیمار است و روزهای خود را با گریه و ناراحتی می‌گذراند.

او گفته بود برای آزادی دخترش به نهادهای مختلف طالبان مراجعه کرده، اما تلاش‌هایش نتیجه‌ای نداشته است.

خانواده صدیقه می‌گوید ادامه زندان وضعیت جسمی و روانی او را بدتر کرده است. شکوفه فرهنگ نیز گفت که عملی‌نشدن وعده رسیدگی به پرونده، فشار روانی بر خانواده صدیقه را افزایش داده است.

فرمان‌های رهبر طالبان درباره ازدواج اجباری

رهبر طالبان در قوس ۱۴۰۰ فرمانی درباره حقوق زنان صادر کرد که بر اساس آن، رضایت زن بالغ در ازدواج ضروری است و هیچ‌کس حق ندارد زنی را با زور یا فشار به ازدواج وادار کند.

در این فرمان از محکمه‌ها، والیان و ولسوالان خواسته شده است به شکایت‌های زنان رسیدگی و برای جلوگیری از ازدواج اجباری اقدام کنند.

در تازه‌ترین فرمان رهبر طالبان که امسال منتشر شد، نیز آمده است که سرپرست یک زن حق ندارد او را بدون رضایتش به ازدواج مجبور کند.

بر اساس این فرمان، زنی که با ازدواج اجباری روبه‌رو می‌شود، می‌تواند به محکمه شکایت کند و مقام‌های مسئول باید عاملان آن را تحت پیگرد قرار دهند.

نزدیکان صدیقه می‌گویند همچنان در انتظار پاسخ روشن و قانونی نهادهای طالبان درباره این پرونده هستند.

رواداری: ۴۷۲ غیرنظامی در حملات پاکستان به افغانستان در یک‌ونیم سال کشته شده‌اند

۵ اسد ۱۴۰۵، ۱۶:۵۷ (‎+۱ گرینویچ)
100%

سازمان حقوق بشری رواداری در یک گزارش اعلام کرد که در حملات پاکستان به افغانستان در یک‌ونیم سال گذشته، ۴۷۲ غیرنظامی کشته و ۷۱۵ نفر زخمی شده‌اند. در پی این حملات ۲۹ هزار خانواده آواره شده و صدها تاسیسات، از جمله مراکز درمانی، مکاتب، مساجد و خانه‌ها ویران یا تخریب شده‌اند.

بر اساس یافته‌های این سازمان، پاکستان از ۱۱ قوس ۱۴۰۳ تا ۹ سرطان ۱۴۰۵، دست‌کم ۵۰ حمله در خاک افغانستان انجام داده است.

این گزارش با استناد به شواهد، روایت قربانیان و اطلاعات منابع محلی می‌گوید که در این حملات ۴۷۲ غیرنظامی کشته و ۷۱۵ نفر زخمی شده‌اند.

تلفات و خسارات حملات هوایی

آمار رواداری نشان می‌دهد که از مجموع ۵۰ حمله نیروهای پاکستان، ۱۹ مورد، معادل ۳۸ درصد، حملات هوایی با استفاده از جنگنده‌ها و پهپادهای مسلح بوده است. در این حملات بخش‌هایی از پکتیکا، خوست، ننگرهار، پکتیا، قندهار، هلمند و کابل مورد هدف قرار گرفت.

رواداری حمله به یک مرکز درمان و بازپروری معتادان در کابل را مرگبارترین مورد توصیف کرده است. به گزارش این سازمان، در این حمله دست‌کم ۳۰۰ نفر کشته یا زخمی شدند.

بر اساس گزارش، در حملات پاکستان دست‌کم ۳۹۴ خانه غیرنظامیان در پکتیکا، کنر، خوست، قندهار، پکتیا و کابل تخریب شده است. همچنین ۲۲ مکتب، دو مرکز صحی، ۱۱ مسجد، ۴۶ دکان و ۱۰ فروشگاه موتر آسیب دیده‌اند.

حملات زمینی، راکتی و ترکیبی

یافته‌های این تحقیق نشان می‌دهد که ۲۸ مورد، معادل ۵۶ درصد حملات نیروهای پاکستان، زمینی یا راکتی بودند. این حملات با استفاده از راکت، موشک و خمپاره از مواضع مرزی پاکستان به بخش‌هایی از کنر، خوست، پکتیا، ننگرهار، قندهار و نورستان انجام شدند.

رواداری همچنین سه حمله ترکیبی در کنر و قندهار را مستند کرده است. به گفته این سازمان، این حملات ابتدا از زمین آغاز شده و سپس، هم‌زمان با تلاش غیرنظامیان برای فرار به مناطق امن، با حملات هوایی ادامه یافتند.

بر اساس گزارش، ۳۱ حمله در ساعات اولیه صبح یا نیمه‌شب انجام شدند. در دست‌کم چهار مورد نیز یک منطقه در فاصله کوتاه دو بار هدف قرار گرفته تا افرادی که برای امدادرسانی و انتقال زخمی‌ها گرد آمده بودند، هدف حمله دوم قرار گیرند.

مسدودشدن راه‌ها و دشواری مستندسازی

گزارش می‌گوید که نیروهای پاکستان از ۱۲ دلو ۱۴۰۴ تا ۲۵ حمل ۱۴۰۵، تنها راه ولسوالی‌های کامدیش و برگ‌متال در نورستان را به‌طور کامل مسدود کردند. این اقدام دسترسی ساکنان این مناطق به مواد غذایی و خدمات درمانی را با مشکل جدی روبه‌رو کرد.

رواداری گفته است که اطلاعات این گزارش را از طریق مصاحبه با قربانیان و شاهدان عینی، در فاصله میزان ۱۴۰۴ تا سرطان ۱۴۰۵، گردآوری کرده است.

این سازمان تأکید کرده است که محدودیت‌های شدید طالبان بر فعالیت‌های حقوق بشری و دسترسی به اطلاعات، در کنار ادامه درگیری‌های مسلحانه، روند مستندسازی را دشوار کرده است. به گفته رواداری، به همین دلیل ممکن است میزان واقعی تلفات و خسارات بسیار بیشتر از آمار ثبت‌شده باشد.

زمینه تنش‌های طالبان و پاکستان

درگیری میان طالبان و پاکستان از اواخر سال ۲۰۲۵ شدت گرفت. نیروهای پاکستان حملات متعددی را با عنوان عملیات ضدتروریستی در خاک افغانستان انجام داده‌اند. نیروهای طالبان نیز در پاسخ، مواضع پاکستان را در امتداد خط دیورند هدف قرار داده‌اند.

رواداری نوشته است که ارتش پاکستان پیش از این نیز مناطقی در کنر و ننگرهار را هدف حملات هوایی و توپخانه‌ای قرار داده بود. این حملات به تخریب مسجدها، مدرسه‌ها و مراکز درمانی و بی‌جاشدن بیش از ۱۰۰ هزار نفر در مناطق مرزی منجر شد.

این گزارش در حالی منتشر شده است که تنش میان طالبان و پاکستان همچنان ادامه دارد و مذاکرات دو طرف در قطر و استانبول برای حل اختلافات بی‌نتیجه پایان یافته است.

پاکستان در پی افزایش حملات مرگبار در این کشور، طالبان را به پناه‌دادن به تحریک طالبان پاکستان متهم کرده است. مقام‌های پاکستانی از طالبان خواسته‌اند به «گروه‌های تروریستی» اجازه ندهد حملات علیه پاکستان را از خاک افغانستان برنامه‌ریزی کنند.

طالبان این اتهام‌ها را رد کرده و گفته است که هیچ نیروی خارجی در افغانستان حضور ندارد.

روان فرهادی، دیپلومات با سابقه و پژوهشگر سرشناس افغانستان درگذشت

۵ اسد ۱۴۰۵، ۰۸:۳۸ (‎+۱ گرینویچ)
100%

عبدالغفور روان فرهادی، دیپلومات با سابقه، پژوهشگر برجسته و نماینده پیشین افغانستان در سازمان ملل متحد، در سن ۹۶ سالگی در شهر سانفرانسیسکوی امریکا درگذشت. طارق فرهادی، فرزند او دوشنبه ۵ اسد، در گفت‌وگو با افغانستان انترنشنال خبر درگذشت پدرش را به دلیل کهولت سن، تأیید کرد.

شش دهه حضور در دیپلوماسی افغانستان

عبدالغفور روان فرهادی از معدود دیپلومات‌های افغانستان بود که بیش از شش دهه در برهه‌های بسیار حساس تاریخ معاصر کشور فعالیت کرد. او کار در وزارت امور خارجه را از دهه ۳۰ خورشیدی آغاز کرد و در زمان صدارت محمد یوسف به عنوان جوان‌ترین مدیر عمومی سیاسی این وزارت منصوب شد.

آقای روان فرهادی همچنین در دوره‌های صدارت محمدهاشم میوندوال و نوراحمد اعتمادی سمت منشی مجلس عالی وزرا را بر عهده داشت و در سال ۱۹۷۲ به عنوان سفیر افغانستان در پاریس تعیین شد.

نقطه عطف فعالیت‌های دیپلوماتیک او، انتصابش به عنوان نماینده دائمی افغانستان در سازمان ملل متحد بین سال‌های ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۶ بود. او در طول این ۱۳ سال، یعنی در دوره حکومت مجاهدین، تسلط رژیم اول طالبان و پس از آن در دوران شکل‌گیری نظام جدید، در این کرسی کار کرد.

100%

تلسط بر ادبیات کلاسیک، زبان‌شناسی و عرفان

روان فرهادی علاوه بر عرصه سیاست، به عنوان یکی از برجسته‌ترین پژوهشگران و زبان‌شناسان معاصر افغانستان شناخته می‌شد. او با تسلط بر زبان‌های فارسی، پشتو، فرانسوی، انگلیسی و عربی و آگاهی از زبان‌های باستانی، توانست آثار ماندگاری در حوزه ادبیات و عرفان خلق کند. همکاری ۲۲ ساله او با ابراهیم گامارد که به تألیف کتاب «رباعیات مولانا» (The Quatrains of Rumi) به زبان انگلیسی انجامید، از کارهای کم‌نظیر او در عرصه جهانی است. از دیگر آثار او می‌توان به تصحیح و ترجمه آثار خواجه عبدالله انصاری، ترجمه «قوس زندگی منصور حلاج» اثر لویی ماسینیون و تدوین مقالات محمود طرزی اشاره کرد.

این چهره برجسته فرهنگی و سیاسی پس از کودتای ثور ۱۳۵۷، حدود بیست ماه را در زندان پلچرخی گذراند و در سال ۱۹۸۱ ناچار به ترک کشور شد. او در سال‌های هجرت نیز به عنوان استاد تاریخ ادبیات فارسی و فرهنگ اسلامی در دانشگاه‌های معتبری چون سوربن پاریس و برکلی کالیفرنیا به تدریس پرداخت.

واکنش‌ها به درگذشت روان فرهادی

درپی انتشار خبر درگذشت روان فرهادی، شمار زیادی از سیاسیون، دیپلومات‌های نسل جوان افغانستان و چهره‌های فرهنگی، فقدان او را ضایعه‌ای جبران‌ناپذیر برای جامعه علمی و سیاسی کشور دانستند. به باور آنان، او نه‌تنها نماد «دیپلوماسی فاخر و با وقار افغانستان» در سطح بین‌الملل بود، بلکه به عنوان استادی بزرگ، نسلی از دیپلومات‌ها و پژوهشگران معاصر را هدایت و پشتیبانی کرد.

نگاره میرداد، معاون پیشین سفارت افغانستان در پولند، روان فرهادی را از چهره‌های کم‌نظیر دیپلوماسی کشور خواند که در نخستین دوره تسلط طالبان، با درایت و اعتبار بین‌المللی خود چهره واقعی این گروه و خطر افراط‌گرایی را به جهان معرفی کرد و صدای مبارزه مردم را به مجامع جهانی رساند. خانم میرداد با اشاره به وضعیت کنونی کشور افزود که افغانستان در حالی این دیپلومات برجسته خود را در غربت از دست داد که امروز خود در یکی از منزوی‌ترین دوره‌های سیاسی تاریخش به سر می‌برد و درگذشت او ضایعه‌ای بزرگ برای پیکره دیپلوماسی افغانستان است.

اشرف حیدری، از دیپلمات‌های نسل جوان و سفیر پیشین افغانستان در سریلانکا، در واکنشی درگذشت او را تسلیت گفت و روان فرهادی را «راهنمایی بزرگوار و پشتیبانی صمیمی» برای دیپلومات‌های جوان خواند.