هدا خموش، زن معترض افغانستان در میان صد چهره تأثیرگذار مجله تایم در سال ۲۰۲۲

دوشنبه ۱۴۰۱/۰۳/۰۲

نام هدا خموش، یکی از زنان معترض افغانستان در فهرست صد چهره تأثیرگذار سال ۲۰۲۲ مجله تایم منتشر شده است.

اسامی روسای جمهور امریکا، روسیه، چین و کوریای جنوبی و شماری از سیاسیون برجسته مثل رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا و فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین نیز در این فهرست دیده می‌شود.

از میان هنرمندان نیز اسامی کسانی مثل ادل، خواننده سرشناس انگلیسی و مری جین بلایژ، خواننده و بازیگر امریکایی در این فهرست جا گرفته است.

هدا خموش، شاعر و نویسنده از جمع زنانی بود که پس از ورود طالبان به کابل در برابر سیاست‌های سخت‌گیرانه این گروه در مقابل زنان دست به اعتراض زدند.

زنان معترض افغانستان در بیش از شش ماه اول به قدرت رسیدن طالبان تقریبا به گونه همه روزه دست به اعتراض زدند.

آنها با شعار "نان، کار، آزادی" خواهان برپایی یک حکومت قانونی و منتخب شدند که حقوق و آزادی‌های اساسی شهروندان را رعایت کند و منابع را به صورت عادلانه توزیع کند.

آنها همچنین خواهان مشارکت گسترده سیاسی زنان و بازگشایی مکاتب دخترانه بودند.

طالبان در پاسخ به اعتراضات زنان، دست به بازداشت، شکنجه و سرکوب گسترده آنان زدند.

این گروه شماری از چهره‌های برجسته اعتراضات زنان را بازداشت کردند و از آنان تعهد گرفتند که دیگر دست به اعتراض نزنند.

گزارش‌هایی نیز از تجاوز جنسی بر شماری از معترضان در بلخ و کشتار شماری از زنان نیز منتشر شده است.

در ماه دلو سال ۱۴۰۰، زمانی که طالبان شماری از زنان معترض افغانستان را بازداشت کرده بودند، هدا خموش به نمایندگی از این زنان در نشستی که با حضور نمایندگان گروه طالبان در اسلو برگزار شده بود، شرکت کرد.

او در سخنرانی‌اش در این نشست از امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان خواست به کابل زنگ بزند و دستور دهد دختران معترض بازداشت شده "فورا رها شوند."

خانم خموش در آن نشست گفت که با تجربه دست اول از زندگی زیر سلطه مستقیم طالبان به ناروی آمده تا پیام زنان معترض در خیابان‌های افغانستان بر ضد سرکوب و ترور را برساند که به گفته او جهان مقصر درجه یک آن است.

این فعال زن در نشست اسلو گفت که طالبان بر میلیون‌ها زن آپارتاید جنسیتی اعمال می‌کنند و آن‌ها را روزانه به طور نظام‌مند حذف، انکار، توهین و تحقیر می‌کنند.

هدا همچنین گفت طالبان با گرفتن کابل یک رژیم جناحی و یکدست را با ترور و زور و با به حاشیه بردن و حذف جمعی یک بخش بزرگ افغانستان ایجاد کرده‌اند.

با گذشت حدود پنج ماه از نشست اسلو، هنوز دختران دوره‌های ثانوی افغانستان اجازه ندارند به مکتب بروند، محدودیت‌ها در برابر زنان با گذشت هر روز بیشتر شده و طالبان فرمان‌های سخت‌گیرانه‌تری را در برابر حضور زنان در اجتماع وضع کرده‌اند.

پارسال نام‌های ملا برادر، یکی از بنیانگذاران گروه طالبان و معاون رئیس‌الوزرای این گروه و محبوبه سراج، فعال مدنی از افغانستان در فهرست صد چهره تأثیرگذار مجله تایم آمده بود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

زمانی که غول‌ها رو در رو می‌شوند: نظم نوین جهانی: چین و هند
جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها

خانه‌اى براى صداى شما

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.