کنایه مسعود به ایران در میانه تنش مرزی: «نگفتمت مرو آنجا که آشنات منم؟»

درحالی که رهبران سیاسی و جهادی افغانستان درباره تنش لفظی جمهوری اسلامی و طالبان درباره حقابه ایران و درگیری مرزی میان دو طرف سکوت کرده‌اند، احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی بدون اشاره به این تنش‌ها، شعری از مولانا را در توییتی نوشت: «نگفتمت مرو آنجا که آشنات منم؟»

مرزبانان جمهوری اسلامی و نیروهای مرزی طالبان روز شنبه (ششم جوزا) در ولسوالی کنگ ولایت نیمروز درگیر شدند. دو طرف از سلاح‌های سبک و سنگین استفاده کردند که به گفته مقامات طالبان و ایران، یک عضو طالبان و یک مرزبان جمهوری اسلامی در این درگیری کشته شدند.

بسیاری از شهروندان افغانستان به تنش‌های لفظی بر سر آب و درگیری مرزی واکنش نشان دادند. اما رهبران سیاسی و مقامات حکومت پیشین افغانستان در این دو مورد سکوت کرده‌اند.

پیش از این، شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان که متشکل از رهبران برجسته سیاسی و جهادی است، تحویل‌دهی سفارت افغانستان در تهران به طالبان را «خلاف عرف دیپلوماتیک و در تضاد با منافع ملی افغانستان»‌ خوانده بود.

این شورا گفته بود که توقع دارد جمهوری اسلامی از پیش‌برد امور سفارت افغانستان در تهران با «ساختار قبلی» حمایت کند.

جبهه مقاومت ملی به رهبری احمد مسعود نیز پارسال در واکنش به تحویل سفارت افغانستان به طالبان گفت که واگذاری نمایندگی دیپلوماتیک افغانستان در ايران به «گروهی که نام‌های رهبران شان همچنان در لیست سیاه سازمان ملل متحد است و هنوز هیچ کشور دنیا حاضر به برقراری روابط رسمی دیپلوماتیک با آن نشده، سوال انگیز است.»

این جبهه تاکید کرده بود که تصمیم تهران «حاوی پیامی ناخوشایند به مردم افغانستان و برخی کشورهای دیگر می‌باشد.»

جمهوری اسلامی علی‌رغم روابط دیرینه با شماری از رهبران احزاب و نیروهای مقاومت ضدطالبان، در این دور مقاومت از آن‌ها حمایت نکرده است.

کاظمی قمی، نماینده رئیس‌جمهور ایران و سرپرست سفارت این کشور در کابل، پارسال گفته بود امریکا با سازماندهی گروهی تحت عنوان جبهه مقاومت، به‌دنبال ایجاد آشوب‌ در افغانستان است.

آقای قمی اما به دلیل انتقادهای گسترده از سخنان خود عقب‌نشینی کرد و گفت جبهه مقاومت ملی وابسته به امریکا نیست.

با وجود عدم حمایت جمهوری اسلامی از مقاومت ضد طالبان، هواداران جبهه مقاومت ملی خواهان حمایت از این جبهه در مقابل طالبان و خواستار دیدار رئیس‌جمهور ایران با احمد مسعود شدند.

همزمان با درگیری مرزی، کاظمی قمی صبح روز شنبه با وزیر خارجه طالبان در کابل دیدار کرد. یک سخنگوی وزارت خارجه طالبان به نقل از حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه ایران برای افغانستان گفته که هیئت ایرانی در نشست دوحه «از وضعیت موجود در افغانستان دفاع کرد.»

محیی‌الدین مهدی، عضو سابق مجلس نمایندگان افغانستان، سفیر جمهوری اسلامی در کابل را آدم «کم‌هوش» خواند و خواهان برکناری او شد.

آقای مهدی در توییتی نوشت: «باری، در باره‌ی حسن کاظمی قمی گفته بودم که وی شخص کم‌هوش است! حالا این حقیقت به اثبات رسید. جمهوری اسلامی ایران فقط با برکنار ساختن او می تواند شکست‌های خود را جبران کند.»