اداره سربازرس امریکا گزارش مداخله طالبان در توزیع کمک‌های خارجی را منتشر کرد

دفتر سربازرس ویژه امریکا برای بازسازی افغاستان در یک گزارش تازه اعلام کرد که به‌دلیل نبود نظارت دقیق بر کار موسسات امدادی، مقام‌های طالبان در روند توزیع کمک‌های خارجی مداخله کرده و در برخی موارد این کمک‌ها را در میان افراد مورد نظر خود تقسیم کرده‌اند.

سیگار این نگرانی سازمان‌های بین‌المللی را تایید کرد که طالبان دسترسی زنان به کمک‌های امدادی را دشوار کرده است. بنا به این گزارش، مقام‌های طالبان در مواردی مانع از توزیع کمک‌ها به زنان شده و از موسسات خواسته اند تا کمک‌ها را به وابستگان مرد این زنان بدهند.

به دنبال انتقاد نمایندگان جمهوری‌خواه کانگرس از دسترسی طالبان به کمک‌های امدادی امریکا، مایکل مکال، رئیس وقت کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا در حوت ۱۴۰۱ از سیگار خواست تا موارد سوءاستفاده و مداخله طالبان در توزیع کمک‌های امدادی را که امریکا هزینه آن را پرداخت کرده، بررسی کند.

این گزارش که در ۲۰ حوت منتشر شد، مداخله طالبان در کمک‌ها را تایید کرده اما مقدار سوءاستفاده و دایره مداخله این گروه در توزیع کمک‌ها را مشخص نکرده است. بنا به این گزارش، مداخله طالبان عمدتاً محدود به توزیع کمک‌ها به افراد مورد نظر شان بوده است.

همچنین در یک مورد وزارت کار و امور اجتماعی طالبان از یک موسسه درخواست کرده که پول سفر تیم‌های نظارت این وزارت بر کمک‌ها را بپردازد. همچنین، وزارت کار طالبان گفته است که به شماری از مهاجرین افغان برای آغاز زندگی در مناطق جدید شان، کمک مالی کند.

سیگار نوشت با این که نهادهای رسمی مسئول توزیع کمک‌های خیریه امریکا، مانند اداره توسعه بین المللی ایالات متحده، سازوکارها و پروتوکول‌های نظارت بر توزیع کمک‌ها و جلوگیری از دسترسی طالبان را داشته اند، اما در مواردی اجرای آنها جدی گرفته نشده و از سازمان‌های همکار مانند ملل متحد درخواستی برای نظارت و گزارشدهی در مورد دست اندازی طالبان به کمک‌ها نشده است.

سیگار نوشت اکنون دشوار است که حکومت امریکا، « از میزان دقیق سوءاستفاده طالبان از پروژه‌های امدادی تحت حمایت مالی ایالات متحده آگاهی پیدا کند و اطلاعات لازم را برای ایجاد تغییراتی که بتواند از پول مالیات‌دهندگان امریکایی محافظت کند، به دست آورد.»

بنا به این گزارش، «وزارت خارجه و اداره توسعه بین‌المللی ایالات متحده در تلاش‌های خود برای ملزم ساختن سازمان‌های بین‌المللی همکار به پذیرش نظارت حکومت امریکا بر چگونگی مصرف بودجه و موثریت پروژه‌ها، عملکردی متناقض داشته‌اند. این ناهماهنگی احتمال این را افزایش می‌دهد که این سازمان‌ها نتوانند به‌طور کامل میزان انحراف کمک‌ها و منابع مالی به سوی طالبان را ارزیابی کنند.»

امریکا در سه سال گذشته بیش از ۳ میلیارد دالر به افغانستان برای پروژه‌های امدادی کمک کرده است. منتقدان باور دارند که بخشی از این کمک‌ها به جیب طالبان می‌رود. گزارش سیگار به دشواری تصویری واضح و با جزییات از دسترسی طالبان به کمک‌ها به دست می‌دهد.

طالبان چگونه به کمک‌ها دسترسی پیدا کرده است؟

در یک مورد، طالبان از موسسات امدادی درخواست کرده است که به افراد مورد نظر این گروه در یک منطقه دیگر کمک شود. طالبان بر این نهاد‌ها فشار آورده اند که افراد نیازمند را به آنان معرفی کند.

همچنین، سیگار می‌گوید مقامات طالبان در اجرای چندین پروژه اختلال ایجاد کرده اند و یک مرکز کمک به دختران جوان را بستند.

دفتر بازرس کمک‌های امریکا نوشت که این مداخلات در مواردی باعث تعطیلی پروژه‌ها شده و موسسات امدادرسان در برابر خواسته‌های طالبان مقاومت کرده اند.

دونالد ترامپ در اولین روز کاری خود در کاخ سفید، بسیاری از کمک‌های امریکا به افغانستان را متوقف کرد. این اقدام باعث کاهش فعالیت برخی موسسات در افغانستان شده است. با این حال، این اقدام کاخ سفید از حمایت جمهوری‌خواهان و شماری از مخالفان طالبان در خارج از افغانستان برخوردار است.

پیش از این جان ساپکو، سربارزس کمک‌های امریکا به افغانستان گفته بود ایالات متحده ابزار لازم را برای نظارت بر توزیع کمک‌های بشردوستانه و جلوگیری از دسترسی و دخالت طالبان ندارد.

با این که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه پیشین امریکا در یک نشست کانگرس گفته بود که طالبان احتمالا در حدود ۱۰ میلیون از کمک‌های امریکا بهره گرفته اند، اما سیگار تا اکنون رقم دقیقی از سوءاستفاده طالبان از کمک‌های خارجی به دست نداده است.