وضع رسانه‌ها در اداره طالبان بهتر از ایران اعلام شد

براساس تازه‌ترین رده‌بندی جهانی آزادی رسانه‌ها در ۲۰۲۵، افغانستان از میان ۱۸۰ کشور، با کسب ۱۷.۸۸ امتیاز در جایگاه ۱۷۵ قرار گرفت. پس از افغانستان، ایران با کسب ۱۶.۲۲ امتیاز در جایگاه ۱۷۶ قرار گرفته است. سوریه، چین، کوریای شمالی و اریتره در قعر جدول قرار دارند.

افغانستان پارسال با کسب ۱۹.۹ امتیاز در جایگاه ۱۷۸ قرار گرفته بود.

سازمان گزارشگران بدون مرز جمعه، ۱۲ ثور فهرست سالانه رده‌بندی جهانی آزادی رسانه‌ها را منتشر کرد. به اساس این رده‌بندی، ناروی، استونیا، و هالند به ترتیب در صدر فهرست آزادی رسانه‌ها قرار گرفته‌اند.

ارزیابی‌های امسال سازمان بین‌المللی گزارشگران بدون مرز، وضعیت آزادی بیان در ۳۵ کشور را «بسیار بد» توصیف کرده که افغانستان یکی از پنج بدترین کشورها در زمینه آزادی رسانه‌ها معرفی شده است.

سازمان گزارشگران بدون مرز در گزارش سالانه خود نوشت که شکنندگی اقتصادی رسانه‌ها به عنوان یکی از مهمترین تهدیدها برای آزادی مطبوعات در سال ۲۰۲۵ ظهور کرده است. طبق یافته‌های شاخص جهانی آزادی رسانه‌های این سازمان، شرایط کلی برای روزنامه‌نگاری در نیمی از کشورهای جهان در این سال تضعیف شده است.

در این گزارش آمده است که در حال حاضر دست‌کم سه چهارم رسانه‌های جهان با وضعیت دشوار اقتصادی روبه‌رو هستند.

سازمان گزارشگران بدون مرز نوشت: «تعهدات ملموس برای حفظ آزادی رسانه‌ها، حمایت از حق دسترسی به اطلاعات قابل اعتماد و بیرون کشیدن رسانه‌ها از مارپیچ اقتصادی مخرب که استقلال و بقای آنها را به خطر می‌اندازد، به شدت ضروری پنداشته می‌شود».

افغانستان پارسال یکی از خطرناک‌ترین کشورها برای خبرنگاران شناخته شد و از جایگاه ۱۵۲ به رده ۱۷۸ سقوط کرد.

سازمان گزارشگران بدون مرز تاکید کرده است که رسانه‌ها با تضمین دسترسی شهروندان به اطلاعات قابل اعتماد به عنوان ستون اساسی دموکراسی، در خدمت منافع عمومی قرار دارند. این سازمان نوشت که با این حال، کثرت‌گرایی رسانه‌ای باید تضمین شود.

این سازمان اذعان می‌کند که باید اطمینان حاصل شود اتاق‌های خبر در جهان، صرف نظر از اینکه چه کسی مالک آن‌هاست، منعکس‌کننده ایده‌ها و دیدگاه‌های مختلف هستند.

رده‌بندی سازمان گزارشگران بدون مرز در حالی افغانستان را در میان پنج بدترین کشور در آزادی رسانه‌ها قرار داده است که طالبان با توشیح قانون امر به معروف نشر و پخش تصویر «زنده‌جان» را ممنوع کرده است.

به گزارش مرکز خبرنگاران افغانستان، طالبان تنها پارسال فعالیت ۲۲ رسانه را متوقف کرده است. این مرکز گفته که در سال گذشته ۱۷۲ مورد نقض حقوق رسانه‌ها و بازداشت خبرنگاران توسط طالبان را ثبت کرده است.