نبرد پرندههای آهنین شرق و غرب؛ نقش جنگندههای چینی پاکستان در سرنگونی جتهای فرانسوی هند
گزارشها درباره نقش جنگندههای چینی مدل جی-۱۰سی در سرنگونی جتهای هندی، از جمله جت رافائل ساخت فرانسه، در درگیریهای اخیر هند و پاکستان بحث درباره برتری هواپیماهای جنگی ساخت چین را برانگیخته است.
اسحاق دار، وزیر خارجه پاکستان روز چهارشنبه در پارلمان گفت: «جتهای جنگنده ما... سه رافائل هندی را که ساخت فرانسه بودند، سرنگون کردند. جنگندههای جی-۱۰سی ما این کار را انجام دادند.»
به گزارش روزنامه بریتانیایی تلگراف، وزیر خارجه هند روز چهارشنبه سفیر چین در اسلام آباد را فراخواند تا این موفقیت نظامی را به حکومت چین تبریک بگوید.
اکنون، نقش هواپیماهای چینی در سرنگونی یک رافائل، از دستاوردهای برجسته صنعت هوایی فرانسه، در محافل دفاعی مطرح شده است. به دنبال انتشار این خبر، سهام شرکت هواپیماسازی چنگدو، سازنده این هوایپماها تا ۲۰ درصد افزایش یافته است.
بر اساس گزارش تلگراف، موشک ۱۵-پیال که توسط جنگندههای چینی حمل میشود، قبلاً هرگز در جنگ مورد استفاده قرار نگرفته است.
تا پیش از این، تسلیحات چینی در برابر سیستمهای ساخت غرب مانند رافائل آزمایش نشده بودند. نیروی هوایی هند ناوگانی متشکل از ۳۶ فروند رافائل اف۳آر، پیشرفتهترین مدل این جنگنده را در اختیار دارد.
یک منبع اطلاعاتی فرانسوی روز چهارشنبه به سیانان تایید کرد که حداقل یکی از این هواپیماها سرنگون شده است و این اولین باری است که یک رافائل در جریان نبرد ساقط میشود.
وزارت خارجه چین در پاسخ به این سوال که آیا جتهای چینی در این درگیری نقش داشتهاند یا خیر، گفت: « از آن اطلاع ندارد».
اگر تایید شود که یک جنگنده چینی جت فرانسوی را سرنگون کرده است، اولین مورد از سقوط یک جنگنده فرانسوی در درگیری هوا به هوا خواهد بود. این جنگنده به عنوان یک جنگنده نسل ۴.۵، مانند یوروفایتر تایفون بریتانیا و تقریباً در سطح سیستمهای نسل پنجم مانند اف-۳۵ ساخت ایالات متحده توصیف شده است.
هو جیشین، سردبیر سابق گلوبالتایمز، روزنامه دولتی چین، گفت که این نبرد نشان داد که «سطح تولید نظامی چین به طور کامل از روسیه و فرانسه پیشی گرفته است» و افزود که تایوان باید «بیشتر از این احساس ترس کند.»
با این حال، تحلیلگران امور نظامی در مورد ارزیابی برتری تکنولوژیک این دو سیستم محتاط هستند. از دید آنها اشتباه خلبان یا قوانین درگیری، میتواند در سقوط رافال هندی نقش داشته باشد.
تحلیلگران اطلاعاتی در حال بررسی تصاویری از لاشه یک موشک ۱۵-پیال ساخت چین هستند که در تلویزیون هند پخش شده و در رسانه های اجتماعی به اشتراک گذاشته شده است.
این موشک که توسط جنگنده چینی ج-۱۰سی حمل می شود، قبلاً هرگز در جنگ مورد استفاده قرار نگرفته بود. اما به نظر می رسد توانایی آن در شلیک به اهداف بسیار فراتر از برد دید خلبانان با خطوط کلی درگیری صبح چهارشنبه مطابقت دارد.
در جریان درگیریهای اخیر هند و پاکستان، هیچ کدام از هواپیماهای پاکستانی و هندی از مرز عبور نکردند و در عوض در فاصله بیش از ۱۰۰ کیلومتر در برخی مواقع درگیر شدند. به گفته شماری از تحلیلگران، لاشه یک رافائل در نزدیکی شهر باتیندا در عمق خاک هند کشف شده است.
شاهدان لاشه موشک شلیک شده از جنگنده چینی را در روستایی در داخل هند پیدا کردند.
ساخت موشک ۱۵-پیال توسط چین، ارتش ایالات متحده را بر آن داشت تا روی توسعه موشکی سرمایهگذاری کند که بهطور خاص برای مقابله با آن طراحی شده بود.
برد موشک چینی ۱۵-پیال که در اختیار نیروهای مسلح پاکستان قرار گرفته است، ۱۴۵ کیلومتر است. فابیان هافمن، محقق فناوری موشکی در مرکز تحلیل سیاست اروپا، گفت ناظران نظامی چین مدتهاست که آن را یک «موشک بسیار توانا» میدانند.
او گفت: «بدیهی است [اگر این رویداد تایید شود] قدرت نظامی چین را به رخ عموم خواهد کشید.»