
رحمتالله نبیل میگوید کسی که مانع آموزش شود، دشمن ملت است
رحمتالله نبیل، رئیس امنیت ملی حکومت پیشین گفت کسی که مانع آموزش در افغانستان میشود، «دشمن ملت و وطن» است. او افزود که جهل دیروز و امروز با «فتوا و شمشیر» مسلط شدند.
رحمتالله نبیل، رئیس امنیت ملی حکومت پیشین گفت کسی که مانع آموزش در افغانستان میشود، «دشمن ملت و وطن» است. او افزود که جهل دیروز و امروز با «فتوا و شمشیر» مسلط شدند.
کمیته بینالمللی نجات اعلام کرد که کاهش کمکهای امریکا دستکم ۳۰۰ هزار کودک افغان را از آموزش محروم کرده است. همچنین کاهش این کمکها، دسترسی ۷۰۰ هزار افغان را به مراقبتهای بهداشتی، واکسین، درمان سوء تغذیه، آب سالم و خدمات حفاظتی قطع کرده است.
ملاله یوسفزی، برنده جایزه صلح نوبل میگوید که دختران و زنان افغان با اخراج از پاکستان از همه حقوق بنیادین خود، از جمله آموزش و کار محروم میشوند. او گفت که مهاجران با اخراج از پاکستان ناگزیرند تحت حاکمیت «رژیم بیرحمانه آپارتاید جنسیتی طالبان» زندگی کنند.
مریم نواز، وزیر اعلی پنجاب پاکستان در نشست انتالیا از محرومیت آموزش دختران در افغانستان ابراز تاسف کرد. او در این نشست از تاسیس اولین دانشگاه هوش مصنوعی در لاهور خبر داد و بر ضرورت آموزش دختران تاکید کرد و گفت که راهاندازی این دانشگاه، آینده آموزش در پاکستان را متحول خواهد کرد.
بنیاد ملاله یوسفزی، برنده جایزه صلح نوبل، از حکومت پاکستان خواست که اخراج افغانها به ویژه دختران و زنان را متوقف و از کسانی که در معرض خطر هستند، حمایت کند. این بنیاد تأکید کرده که توقف اخراج مهاجران برای حفظ جان افراد و رعایت حقوق بشر ضروری است.
گزارش تازه یوناما نشان میدهد که ۵۰۰ بازرگان افغان مجبور شدهاند برای تامین هزینههای آموزش دخترانشان هزاران دالر به خارج از افغانستان بفرستند. در گزارش آمده این بازرگانان هر ماه ۱۰ تا ۱۵ هزار دالر به خانوادههایشان در خارج میفرستند تا دخترانشان بتوانند به آموزش ادامه دهند.
دفتر هماهنگکننده کمکهای بشردوستانه سازمان ملل در افغانستان، اوچا میگوید محدودیت آموزش دختران در این کشور آنها را در معرض بیسوادی، ازدواجهای زودهنگام و خشونت مبتنی بر جنسیت قرار داده است. اوچا هشدار داد بحران آموزش در افغانستان نسلی را در معرض خطر قرار داده است.
سه مقام ارشد طالبان به شرط حفظ هویت خود به انبیسی نیوز گفتند که در درون این گروه شکاف جدی و رو به افزایشی میان جناح قندهار و جناح کابل در خصوص مسئله آموزش دختران وجود دارد.
حامد کرزی، رئیسجمهور پیشین در دیدار با نماینده دبیرکل سازمان ملل، بر اهمیت آموزش دختران تاکید کرد و آن را برای آینده کشور حیاتی دانست. آقای کرزی در پیام جداگانه به مناسبت عید فطر نوشت «بسته ماندن مراکز آموزشی به روی دختران و ممانعت از کار زنان، مانع بزرگی برای پیشرفت کشور است.»
نمایندگی سازمان ملل در افغانستان همزمان با آغاز سال جدید آموزشی، نسبت به ممنوعیت آموزش دختران برای چهارمین سال متوالی ابراز «ناامیدی عمیق» کرد. رزا اوتونبایوا، رئيس یوناما گفت طالبان همچنان خواستههای مردم افغانستان را نادیده میگیرد.
مدیر اجرایی زنان سازمان ملل میگوید ادامه ممنوعیت آموزش دختران در افغانستان نقض حق آموزش است که نسلهای آینده را تحت تاثیر قرار خواهد داد. سیما باهوس تاکید کرد که دختران افغان باید بیدرنگ به مکتب بروند.
همزمان با آغاز سال جدید آموزشی، گروهی از زنان معترض پشت دروازههای بسته مکاتب و مراکز آموزشی، به ممنوعیت آموزش زنان و دختران از سوی طالبان اعتراض کردند.
سازمان حقوق بشری رواداری در بیانیهای به بسته ماندن مکاتب دخترانه در افغانستان برای چهارمین سال متوالی واکنش نشان داد و آن را نقض حقوق بشر و تهدیدی برای آینده کشور دانست. این سازمان خواستار پاسخگو ساختن طالبان از طریق میکانیسمهای بینالمللی و فشار جامعه جهانی شد.
نویسنده رمانهای مشهور کاغذپرانباز و هزار خورشید تابان از جامعه جهانی خواست در همبستگی با دختران افغان بایستد و بر حق آنها برای بازگشت به مکاتب و دانشگاهها پافشاری کند. خالد حسینی در پیامی اختصاصی که به افغانستان اینترنشنال فرستاده، گفت: «قلب من با خواهران افغانم است.»
سازمان عفو بینالملل به مناسبت آغاز سال تعلیمی جدید در افغانستان اعلام کرد که ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم غیرقابل توجیه است. این سازمان بار دیگر از طالبان خواست که دختران را بدون تفکیک سنی اجازه دهد به فراگیری آموزش ادامه دهند.
صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل با انتقاد از ممنوعیت آموزش زنان در رشتههای پزشکی هشدار داد که اگر این ممنوعیتها ادامه یابند امسال بیش از ۵۰۰۰ مادر و کودک جان خود را از دست خواهند داد. این نهاد میگوید ادامه ممنوعیتها میتواند منجر به مرگ دستکم ۱۶۰۰ مادر و ۳۵۰۰ نوزاد شود.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل برای افغانستان به ادامه ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم واکنش نشان داد. او گفت دختران و زنان بالاتر صنف ششم به دلیل آزار جنسیتی طالبان از حضور در صنفها محروم شدهاند.
وزارت معارف طالبان روز پنجشنبه، ۳۰ حوت با برگزاری مراسمی در کابل، سال جدید تعلیمی را آغاز و زنگ مکتب را نواخت. این چهارمین سال متوالی است که مکاتب دخترانه بالاتر از صنف ششم بسته است. مقامهای طالبان در مراسم سال جدید تعلیمی درباره بازگشایی مکاتب دخترانه کاملا سکوت کردند.
وزارت معارف طالبان در اطلاعیهای اعلام کرد که سال نو آموزشی در افغانستان روز پنجشنبه، ۳۰ حوت در ولایات و مناطق سردسیر کشور آغاز خواهد شد. در این اطلاعیه هیچ اشارهای به بازگشایی مکاتب دخترانه بالاتر از صنف ششم، نشده است.
رئیسجمهور سابق افغانستان در آستانه سال جدید آموزشی خواستار بازگشایی مکاتب و دانشگاهها بر روی دختران شد. حامد کرزی، ممنوعیت آموزشی دختران را مانع بزرگ برای پیشرفت افغانستان تلقی کرد و گفت تداوم این روند، عقبماندگی افغانستان را رقم خواهد زد.
آن ایدالگو، شهردار پاریس اعلام کرد که پایتخت فرانسه در کنار زنان افغانستان میایستد و آنان را فراموش نخواهد کرد. برج ایفل شب هشتم مارچ با پیام «نجات زنان افغان» نورافشانی شد. همزمان شهردار پاریس اعلام کرد که زنان افغانستان تنها به دلیل جنسیتشان مورد آزار و اذیت قرار گرفتهاند.
نهاد فرهنگی سازمان ملل متحد میگوید تاکنون محدودیتهای طالبان بر زنان و دختران در افغانستان حدود ۱.۵ میلیون دانشآموز دختر را تحت تأثیر قرار داده است. یونسکو هشدار داد که در صورت ادامه محدودیتها تا ۲۰۳۰، شمار دختران محروم از آموزش به بیش از ۴ میلیون نفر خواهد رسید.