گزارش سال ۲۰۲۲ وزارت خارجه امریکا: طالبان به پناه دادن به گروه‌های تروریستی ادامه داده است

شنبه ۱۴۰۲/۰۹/۱۱

وزارت خارجه امریکا اعلام کرد طالبان با وجودی که تعهد کرده بود اجازه نمی‌دهد خاک افغانستان علیه کشورهای دیگر استفاده شود، همچنان به پناه دادن به گروه‌های تروریستی ادامه داده است.

این وزارت گفته همسایگان افغانستان به شدت نگران تهدیدات تروریستی احتمالی از افغانستان‌اند.

وزارت خارجه امریکا گزارش سال ۲۰۲۲ در مورد تروریسم را ۹ قوس منتشر کرد.

در بخش این گزارش در مورد افغانستان آمده است که رهبران ارشد شبکه حقانی به ایمن الظواهری، رهبر پیشین القاعده در کابل پناه داده بودند.

جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا در اوایل ماه اسد سال جاری اعلام کرد که ایمن الظواهری، رهبر القاعده در اثر حمله هوایی امریکا در کابل کشته شد. او گفت که «الظواهری برای پیوستن به خانواده‌اش به مرکز شهر کابل انتقال یافته بود.»

پس از کشته شدن رهبر القاعده در کابل مقام‌های طالبان گفتند در این باره تحقیق می‌کنند اما با گذشت چندین ماه از این رویداد این گروه تاکنون سکوت کرده است.

‌‌نگرانی همسایگان افغانستان

وزارت خارجه امریکا در این گزارش گفته که گروه‌های تروریستی مانند داعش حملاتی را از افغانستان علیه تاجیکستان، پاکستان و اوزبیکستان انجام داده است.

این وزارت فعالیت‌های گروه‌های تروریستی را در سال ۲۰۲۲ بررسی کرده است. در این گزارش به تداوم حضور گروه‌های تروریستی از جمله داعش، القاعده و تحریک طالبان پاکستان در افغانستان اشاره شده است.

حضور رهبران القاعده در افغانستان

وزارت خارجه امریکا در گزارش سالانه خود همچنین گفته کم‌تر از ۱۲ عضو اصلی شبکه القاعده با پیوندهای قدیمی با گروه طالبان در افغانستان باقی مانده‌اند.

این وزارت از این رهبران القاعده اسمی نبرده و در مورد رقم جنگجویان آن در افغانستان هم جزئیات نداده است.

در اوایل ماه اسد امسال شورای امنیت سازمان ملل نیز گزارش داد که القاعده با حمایت مقامات بلندپایه طالبان در نهادهای دولتی این گروه نفوذ کرده است.

طبق این گزارش، شبکه القاعده به خاطر تعهد طالبان مبنی بر قطع روابط با گروه‌های تروریستی، به طور مخفیانه در افغانستان فعالیت می‌کند.

لانگ‌ وار جورنال نیز گزارش داد که اعضای شبکه القاعده حضور برجسته در دولت طالبان دارند.

گسترش فعالیت‌های تروریستی از افغانستان

در بخش دیگر این گزارش آمده که در سال ۲۰۲۲، آسیای جنوبی و آسیای میانه شاهد ادامه فعالیت‌های تروریستی در افغانستان و پاکستان بوده است. طبق این گزارش حملات شورشیان علیه نیروهای امنیتی و حوادث تروریستی در قلمرو هند، جامو و کشمیر ادامه یافته است.

وزارت خارجه امریکا گفته داعش علاوه بر حملاتی که علیه تاجیکستان، اوزبیکستان و پاکستان از خاک افغانستان انجام داده این گروه همچنین حملاتی را علیه غیرنظامیان افغان سازمان داده و اغلب اقلیت‌های مذهبی و قومی آسیب‌پذیر را در افغانستان هدف قرار داده است.

گروه داعش مسئولیت شماری از حملات مرگبار علیه هزاره ها را به عهده گرفته است. صدها غیرنظامی در اثر حملات داعش در مساجد و مراسم ها کشته شدند.

برپایه این گزارش، کشورهای آسیای میانه از مرزهای خود در برابر عناصر افراطی از افغانستان که از مرزهای شان عبور یا حملات راکتی بیرون مرزی را انجام می‌دهند و تهدید احتمالی ناشی از بازگشت شهروندانی که برای جنگ با گروه‌های تروریستی به عراق یا سوریه سفر کرده‌اند، مراقبت می‌کنند.

شبکه حقانی

در بخشی دیگر از گزارش وزارت خارجه امریکا آمده است که قبل از خروج نیروهای امریکایی و ائتلاف بین‌المللی از افغانستان در سال ۲۰۲۱ میلادی، شبکه حقانی آدم‌ربایی‌ها و حملات متعددی را علیه نیروهای امریکایی در افغانستان، مقامات دولت اشرف غنی و اهداف غیرنظامی برنامه‌ریزی و انجام داده است.

به گفته وزارت خارجه امریکا، پس از تسلط طالبان بر افغانستان، شماری از رهبران شبکه حقانی در «دولت موقت» این گروه در سمت‌های مختلفی منصوب شدند. این گزارش افزوده که سراج‌الدین حقانی و خلیل حقانی از جمله رهبران این شبکه هستند که در وزارت داخله و مهاجرین منصوب شدند.

وزارت خارجه امریکا گفته شبکه حقانی که در سال ۲۰۱۲ به عنوان گروه تروریستی خارجی شناخته شد طی سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۱ ده‌ها حمله مرگبار تروریستی را علیه غیرنظامیان، نیروهای امریکایی در افغانستان و نهادهای دولتی انجام داده است.

در این گزارش آمده است که قبل از به قدرت رسیدن دوباره طالبان در سال ۲۰۲۱، تخمین زده می‌شد که شبکه حقانی بین سه تا پنج هزار جنگجو داشته است.

وزارت خارجه امریکا با اشاره به تامین مالی و کمک‌های خارجی به شبکه حقانی گفته هزینه این شبکه «در درجه اول از مالیات بر تجارت محلی، اخاذی، قاچاق و سایر فعالیت‌های غیرقانونی و سرمایه‌گذاری‌های تجاری غیرقانونی تامین می‌شود.»

در گزارش آمده که شبکه حقانی علاوه بر بودجه‌ای که از اداره طالبان دریافت می‌کند، این شبکه از اهدا کنندگان در پاکستان و منطقه خلیج فارس کمک دریافت کرده است.

اخیرا افغانستان اینترنشنال گزارش داد که سراج‌الدین حقانی در کمتر از یکسال چهار میلیارد افغانی "پول اوپراتیفی" از وزارت مالیه طالبان گرفته است.

سراج الدین حقانی در فهرست افراد خطرناک تحت تعقیب پولیس فدرال امریکا قرار دارد

وزارت خارجه امریکا در مورد پیشینه شبکه حقانی گفته این گروه در اواخر دهه ۱۹۸۰، در زمان حمله اتحاد جماهیر شوروی به افغانستان تشکیل شد و جلال‌الدین حقانی، بنیانگذار این شبکه، در اواسط دهه ۱۹۸۰ با اسامه بن‌لادن رابطه برقرار کرد و در سال ۱۹۹۵ به گروه طالبان پیوست.

گزارش افزوده که پس از سقوط رژیم طالبان در سال ۲۰۰۱، شبکه حقانی به پاکستان عقب‌نشینی کرد، جایی که به گفته وزارت خارجه امریکا پسرش سراج‌الدین حقانی «به هدایت و انجام فعالیت‌های تروریستی شبکه حقانی در افغانستان ادامه داد.»

با این حال، وزارت خارجه امریکا گفته شبکه حقانی در سال ۲۰۲۲ مسئولیت هیچ حمله‌ای را بر عهده نگرفته است.

وزیر داخله طالبان همچنان در فهرست افراد خطرناک تحت تعقیب پولیس فدرال امریکا قرار دارد. پس از تسلط طالبان بر افغانستان، اف‌بی‌آی پاداش برای دستگیری سراج‌الدین حقانی را از ۵ میلیون به ۱۰ میلیون دالر افزایش داد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گفت‌وگوی ویژه
جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها