هجده سناتور جمهوریخواه و دموکرات امریکا در نامهای به جو بایدن از او خواستند با توجه به حملههای مداوم شبهنظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی به نیروهای امریکایی، اجرای تحریمها علیه تجارت «غیرقانونی» نفت ایران را فورا تشدید کند.
این سناتورها از بایدن خواستند با اعمال تحریمها علیه کشتیها، بنادر و پالایشگاههایی که در معامله نفت ایران دخیل هستند، تلاشها برای جلوگیری از این اقدامها را به حداکثر برساند.
این نامه با اشاره به اینکه طرحهای پیشنهادی کانگرس دسترسی جمهوری اسلامی را به منابعی که با آن به حمایت از تروریسم، حمله به نیروهای امریکا و متحدانش و بیثباتسازی منطقه میپردازد، قطع میکند، از دولت بایدن خواستند تا زمانی که کانگرس مشغول بررسی این طرحها است، ابزارهای قانونی موجود را فعالانه اجرا کند.
این سناتورها خاطرنشان کردند جمهوری اسلامی از طریق تامین مالی، آموزش و تجهیز حماس و جهاد اسلامی، «به صورت مستقیم» امکان حملههای هفتم اکتبر به اسرائیل را ایجاد کرد.
سناتور مارکو روبیو که این نامه به ابتکار او نوشته شد، گفت: از زمان حمله حماس به اسرائیل، بیش از ۱۴۰ حمله علیه نیروهای امریکایی صورت گرفته است.
جیم ریش، سناتور جمهوریخواه، نیز گفت که تشدید تحریمهای نفتی ایران گامی حیاتی برای توقف حملات شبهنظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی علیه نیروهای امریکایی است.
چهارشنبه ۱۱ دلو نیز جوییشاینسایدر نامه ۶۲ عضو دموکرات و جمهوریخواه مجلس نمایندگان امریکا به جو بایدن را منتشر کرد که در آن از بایدن خواستند در پی حمله حماس به اسرائیل و افزایش حملات گروههای نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه، با اعمال تحریمهای نفتی شدید علیه جمهوری اسلامی، راه حیاتی حمایتش از گروههای تروریستی را ببندد.
به گفته نمایندگان کانگرس، جمهوری اسلامی از سال ۲۰۲۱ تا پایان ۲۰۲۳، از فروش غیرقانونی نفت ایران دستکم ۸۸ میلیارد دالر درآمد داشته است.
دادههای موجود نشان میدهد که صادرات نفت خام ایران در ماه سپتامبر حدود یکونیم میلیون بشکه در روز بود و به بالاترین حد خود در بیش از چهار سال گذشته رسید. بیش از ۸۰ درصد نفت صادراتی ایران به چین ارسال شده است.
نمایندگان کانگرس و منتقدان دولت بایدن میگویند همزمان با مذاکرات احیای برجام در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲، دولت امریکا از اعمال سختگیرانه تحریمهای نفتی جمهوری اسلامی خودداری کرد. همین رویکرد این امکان را به جمهوری اسلامی داد تا با روشهای غیرقانونی صادرات نفت خود را به چین افزایش دهد، به طوری که صادرات نفت ایران در اواسط سال ۲۰۲۰ تا اواخر سال ۲۰۲۳ چهار برابر شد.
منتقدان بایدن میگویند این پول به وسیله سپاه پاسداران برای تامین مالی حماس، حزبالله و سایر گروههای شبه نظامی در منطقه استفاده شده است.