فوزیه کوفی: موفقیت نشست دوحه بستگی به حضور نمایندگان زنان و همه گروه‌های مخالف طالبان دارد

فوزیه کوفی، نماینده پارلمان دولت پیشین گفته موفقیت نشست دوحه بستگی به حضور نمایندگان واقعی زنان و همه گروه‌های سیاسی مخالف طالبان دارد.او گفته اگر تنها جریان‌های دعوت شوند که مشکل جدی با طالبان ندارند، برگزاری آن تلاش ناکام دیگر برای پایان دادن به درگیری در افغانستان خواهد بود.

این دومین نشست به رهبری آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل است که روزهای ۱۸ و ۱۹ فبروری (یکشنبه و دوشنبه هفته آینده) در دوحه قطر برگزار می‌شود. قرار است در این نشست، نمایندگان ویژه کشورها برای افغانستان از سراسر جهان شرکت کنند.

وزارت خارجه طالبان هم گفته پس از بررسی هیئت خود را به این کنفرانس اعزام خواهد کرد.

خانم کوفی در مقاله‌ای در مجله پس‌بلو که رویدادهای مرتبط با سازمان ملل و زنان را پوشش می‌دهد، این نشست را فرصتی برای گردهم آمدن تمامی جناح‌های مخالف برای پایان دادن به جنگ در افغانستان عنوان کرده است.

خانم کوفی گفته اگر در نشست دوحه باز هم گروه‌های دعوت شوند که اختلاف شان با طالبان تنها روی مسائل جزئی است، برگزاری آن تلاش ناکام دیگر برای پایان دادن به درگیری‌ها در افغانستان خواهد بود.

خانم کوفی تاکید کرده است که برای حل ریشه‌ای مشکل افغانستان باید گروه‌های مخالف «واقعی» به جای جریانات «تخیلی» در این نشست شرکت کنند.

این نماینده پیشین پارلمان یک دلیل عمده ناکامی نشست‌های بین‌المللی قبلی را مشارکت گروه‌های مسلح و ایدئولوژیک و غیبت گروه‌های مخالف غیر مسلح در آن عنوان کرد. به گفته خانم کوفی همین رویکرد باعث شد که بسیاری‌ جریان‌ها برای این که در تصمیم‌گیری‌ها شرکت داشته باشند، به خشونت متوسل شدند و این به خشونت‌های بیشتر منجر شد.

این فعال حقوق زن افزوده راه حل جنگ افغانستان یافتن یک راه‌حل سیاسی است که در آن نمایندگان تمامی جریانات برای تعیین آینده‌ای شان به خصوص زنان و اقلیت‌ها حرفی برای گفتن داشته باشند.

به گفته خانم کوفی برای موثر بودن کنفرانس دوحه بررسی دلیل ناکامی‌های نشست‌های قبلی مهم است.

او از جمله به تلاش‌های سازمان ملل در دهه ۱۹۸۰ و ۹۰ اشاره کرده که میانجیگری‌های آن بین مجاهدین و حکومت وقت به نتیجه‌ای نرسید. به گفته خانم کوفی،‌ عدم مشارکت تمامی گروه‌ها در آن، دلیل ناکامی این تلاش‌ها بود.

این فعال حقوق زن همچنین دلیل ناکامی نشست بن در سال ۲۰۰۱ را غیبت طالبان و علت ناکامی نشست ۲۰۲۰ را که به گفته او انتظار می‌رفت مشکل افغانستان را به صورت بنیادی حل کند، غیبت حکومت قبلی افغانستان در آن عنوان کرده است.

خانم کوفی در این مطلب تاکید کرده است که راه صلح در افغانستان باید شامل «حضور برابر زنان شجاع» افغانستان از همه گروه‌ها باشد نه تنها زنان با تابعیت دوگانه که به گفته او با حاکمیت طالبان به راحتی کنار می‌آیند.