کشورها با انتقاد از وضعیت وخیم زنان در حاکمیت طالبان، خواهان پاسخگو کردن این گروه شدند

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۲/۱۰

شورای حقوق‌بشر ملل متحد روز دوشنبه کارنامه حقوق‌‌بشری افغانستان را در ۵ سال اخیر بررسی کرد.

در این نشست نمایندگان امریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان و برخی کشورهای دیگر از وخامت وضعیت حقوق‌بشر به‌ویژه حقوق‌زنان در حاکمیت طالبان انتقاد کردند.

نماینده ایالات متحده نگرانی عمیق خود را نسبت به وضعیت رو به زوال حقوق‌بشر در افغانستان ابراز کرد و از طالبان خواست تا «همه احکام و فتواهای تبعیض‌آمیز علیه زنان را به‌ویژه فرمان‌هایی که حق اشتغال و آموزش آنان را محدود می‌کند لغو کند.»

او همچنین خواهان «تحقیق جامع و رسیدگی و پیگیری موارد خشونت جنسیتی و همه انواع جرایم اخلاقی شد.»

نماینده فرانسه در سازمان ملل نیز تصریح کرد که «طالبان مردم را مجبور به اطاعت از خود کرده است.» او خواستار توجه ویژه به حقوق زنان، کودکان، اقلیت‌ها و منع همه احکام محدودکننده علیه آنها شد.

او بر احیای کمیسیون مستقل حقوق‌بشر افغانستان و رعایت حقوق اقلیت‌ها تاکید کرد.

نماینده فرانسه همچنین خواستار لغو فرمان منع اشتغال زنان در سازمان‌های امدادرسان و محو همه اشکال تبعیض علیه زنان و اقلیت‌ها شد.

نماینده بریتانیا در شورای حقوق‌بشر سازمان ملل وضعیت حقوق‌بشری در افغانستان را «شوکه‌کننده» خواند و گفت: «وضعیت حقوق‌بشر در افغانستان نسبت به پنج‌سال پیش رو به وخامت گذاشته است.»

او ضمن اشاره بر کشتار نظامیان پیشین، بازداشت خودسرانه خبرنگاران، اعدام در ملا عام و حمله به اقلیت‌ها از سوی طالبان، گفت که این گروه باید «همه این محدودیت‌های هولناک را علیه زنان لغو کند.»

نماینده بریتانیا خواهان آزادی روزنامه‌نگاران و فعالان مدنی‌ای شد که طالبان در چند ماه گذشته آنان را بازداشت کرده است.

نماینده فنلند در شورای حقوق‌بشر سازمان ملل بر مجازات کیفری عاملان خشونت جنسیتی در افغانستان تاکید کرد و خواهان محافظت قانونی از افراد معلول، زنان و دختران شد.

نماینده آلمان برخورد برخورد طالبان با زنان را «آزار و تبعیض جنسیتی سیستماتیک نهادینه» توصیف کرد که می‌توان آن را جنایت علیه بشریت دانست.

نماینده اوکراین نیز همسو با کشورهای دیگر گفت که «مایه نگرانی عمیق است که طالبان همه دستاوردهای حکومت قبلی را محو کرد.»

او بر ایجاد سازوکار تحقیق مستقل و رسیدگی به موارد نقض حقوق‌بشر و پاسخگوسازی عاملان آن تاکید کرد.

او همچنین بر تشکیل حکومت فراگیر با اشتراک همه اقشار به‌ویژه زنان در فرایند تصمیم‌گیری تاکید کرد.

علاوه بر کشورهای غربی، نمایندگان کشورهای مسلمان نیز از وضعیت حقوق بشر در افغانستان انتقاد کردند.

نماینده ترکیه در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل خواهان تداوم حمایت جامعه بین‌المللی از مردم افغانستان شد و بر لغو همه محدودیت‌های شغلی و آموزشی بر زنان تاکید کرد.

او همچنین بر تشکیل حکومت فراگیر و فراهم‌سازی زمینه اشتراک همه گروه‌ها در عرصه‌های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی نیز اشاره کرد.

نماینده کویت نیز از طالبان خواست تا وضعیت حقوق‌بشر را در افغانستان بهتر کند ‌و موانع تحصیلی و شغلی زنان را لغو کند.

نماینده اندونیزیا نیز با اظهار تاسف گفت که «شاهد پیشرفتی در وضعیت حقوق بشر در افغانستان نیستیم، بخصوص وضعیت زنان و دختران جای نگرانی دارد.»

او از طالبان خواست که «امکان دسترسی زنان و دختران به همه عرصه‌های اجتماعی فراهم شود و یک سیستم حکومتی با نمایندگی برابر با شمول همه اقشار جامعه تشکیل شود.»

با این‌حال روسیه برخلاف اکثریت کشورها گفت که «حکومت کنونی [طالبان] در وضعیت دشواری قرار دارد و منابع لازم را در اختیار ندارد.»

او گفت که «وضعیت کنونی در افغانستان نتیجه اقدامات خودخواهانه کشورهای غربی بوده است.»

نماینده روسیه با اشاره گذرا بر وخامت وضعیت حقوق‌بشری در افغانستان افزود که «غربی‌ها در ۲۰ سال اخیر یک آزمایش برای پیاده سازی دموکراسی غربی در افغانستان انجام دادند.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

سپړنه
خبرها
جهان‌نما
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها